ULS – Ultra Light Scandi

ULS er forkortelse for Ultra Light Scandi, som beskriver at det er veldig lett utstyr, basert på utstyret vi har brukt på moderne tohånds-laksefiske i årevis. Der vi får videreført fordelene skyteklumpen gir, som bidrar til med å håndtere vind, trange kastesituasjoner og god lengde på kastene – også på lett enhåndsfiske fra #5 til #8.
ULS-versjonen av dette er mye kortere klumper, tynnere skyteline og kortere stenger med en utførelse som gjør de svært bruksvennlige.
I utgangspunktet så var ULS et konsept som var ment for å få fisket effektivt etter ørret med tyngre streamere og nymfer. Med synkeline-potensialet så får du streamerne ned til de store ørretene når det er behov for det i partier med mye strøm eller kaldt vann.

Det tok ikke lang tid etter ULS konseptet kom på banen før vi så potensialet for dette på laksefiske i mindre elver, eller større elver på lav vannstand. Når man har små strømstriper eller svært steinutsatte partier og høler, blir det fort problemer med «normal» lengde på klumpen. Når jeg leste detaljene på klumplengde og vekt, så begynte jeg å fantasere om de ulike fiskesituasjonene som jeg møter underveis og har kjent på savnet med en kort klump. En kort klump som både kaster bra og går riktig i strømmen. Da jeg kom så langt ned i avsnittet at jeg så at snørene kom i synkeliner, da ble jeg virkelig giret – tenk en klump på rundt 6 meter som leveres ned til s3/s5/s7, DET har et stort potensial!

ULS-konseptet er ikke utstyr som er laget for å skal prestere de lengste kastene i de store elvene. Det er designet for å fiske svært effektivt på korte distanser. Men vi skal senere se på enkle tilpasninger man kan gjøre for at konseptet passer for alle fiskesituasjoner der man ønsker å bruke enhånds.

Når vi i Power Teamet til Guideline får nyhetene presentert så bygger det seg alltid opp en stor spenning for hva som kommer. Med en gang så begynner man å visualiser hvilke fiskesituasjoner som kan løses på en bedre måte. Det produktet jeg har fått størst kick av å lese om er nettopp ULS. Jeg fisker mesteparten av sesongen min i Midt-Norge, her har vi utallige smålakselver av ulike karakterer, og storlakselver som ofte går på lav vannstand siste halvdel av sesongen. Hvor mange forskjellige situasjoner jeg visualiserte underveis mens jeg leste igjennom presentasjonen av ULS-konseptet, det mistet jeg tellingen på …

Lett utstyr

Nye stenger, nye klumper, korte klumper, korte flyt/synk-liner, korte synkeliner.
Mange muligheter for sammensetting, muligheter for mange ulike fiskesituasjoner.
– dette lover utrolig bra!

ULS hybrid stengene er en serie med stenger på 10ft som leveres i klasse #5, #6, #7 og #8. Henholdsvis anbefalt kastevekt på 12 gr, 14 gr, 16 gr og 18 gr – når det kommer til klumper på rundt 6 meter.
Det mest spesielle med ULS hybrid stengene er det nedre håndtaket, det har en lengde som er litt kortere enn på switch-modellene våre. Det er dette som gir navnet «hybrid» altså en hybrid mellom enhånds og switch. Når håndtaket er så kort som det er så utgjør det ingen negativ effekt ved enhånds kasting, men hjelper veldig godt når man trenger å støtte opp med hånden til et tohånds spey kast. Aksjonen i stengene oppleves straks som utrolig crisp og responsiv, samtidig som når du ankrer fortommen i vannet eller strekker ut bakslengen så bøyer den seg dypt nedover i det man går frem. I det man stopper fremkastet så reagerer hele stangen og sender klumpen fremmover med ett enorm vilje.
En skjult fordel med den ekstra lengden på det nedre håndtaket er når man kjører storlaks, så får du enormt god hjelp til å legge ett utrolig hardt press på laksen. Da får man landet laksen på kortere tid – noe som hjelper ved eventuell utsetting av laksen igjen.

ULS-snørene er korte skyteklumper som leveres i to ulike konsept. ULS 3D+ har samme snøreprofil og densitet oppbygging som de originale 3D+ for tohånds bare nedskalert i lengde og vekt. Og så har vi ULS Multi-Tip som leveres med en flyt body og 3 ulike spisser i pakken.

ULS Multi-Tip er basert på en flyt body med utskiftbare spisser, disse kommer i fra flyt og ned til s6/s7. Lengden på bodyen varierer fra tyngden. Totalt sett så er lengden fra 6,8 meter i 12 gram til 7,5 meter i 18 gram.
Dette konseptet bidrar til ett veldig effektivt bytte mellom ulike synkegrader. Spesielt hvis du har et vald med flere høler som krever ulik fisketaktikk ut ifra dybde og strømhastighet.
Jeg har et strekke i en liten elv på Nord-Trøndelag som jeg parkerer bilen øverst på strekket og fisker meg nedover. Strekket er på ca 1000 meter og har bortimot 10-15 gode fiskeplasser. Da kan jeg bare en liten hip-pack med spissmappen, fortommer og flueboksen, så bytter jeg spissene ut i fra hvor dypt jeg ønsker å fiske.

ModellTotal KlumplengdeTotal KlumpvektLengde BodyVekt BodyLengde SpissVekt Spiss
#4/56,8 m / 22,3 ft12 g / 185 grains3,8 m / 12,46 ft8 g / 123 grains3 m / 10 ft4 g / 62 grains
#5/67,0 m / 23,0 ft14 g / 216 grains4,0 m / 13,12 ft10 g / 154 grains3 m / 10 ft4 g / 62 grains
#6/77,0 m / 23,0 ft16 g / 247 grains4,0 m / 13,12 ft12 g / 185 grains3 m / 10 ft4 g / 62 grains
#7/87,5 m / 24,5 ft18 g / 277 grains4,5 m / 14,75 ft14 g / 216 grains3 m / 10 ft4 g / 62 grains

ULS 3D+ er en serie klumper som er laget for å fiskes med kun en vanlig fortom på enden. Disse snørene er basert på oppbyggingen til de originale 3D+ snørene vi i Guideline har til tohåndsfiske. Klumpene leverer fra Flyt/Hov/Int til s3/s5/s7 i tillegg til at det finnes en ren flyt klump med samme tapering, lengde og vekt. Disse klumpene er fra 6,0 meter i 12 gr til 6,4 meter i 18 gr.

Line WeightHead WeightHead Lenght - Float, F/H/I, F/H/S3Head Lenght - I/S2/S4, S1/S3/S5, S2/S4/S6
#4/512 g / 185 grains6,2 m / 20,3 ft6,0 m / 19,7 ft
#5/614 g / 216 grains6,2 m / 20,3 ft6,0 m / 19,7 ft
#6/716 g / 247 grains6,2 m / 20,3 ft6,0 m / 19,7 ft
#7/818 g / 278 grains6,4 m / 21,0 ft6,3 m / 20,3 ft

Min fiskesommer med ULS

Jeg har brukt ULS – utstyret i to sesonger nå. I løpet av de to sesongene så har jeg funnet mitt oppsett av dette utstyret som dekker de ulike fiskesituasjonene jeg treffer på i løpet av sesongen. Med ulike sammensetninger av ULS konseptet, så dekker det alle de behovene jeg har for en sesong med enhåndstangen i handen.
For å dekke alle de kravene jeg har til utstyret for de ulike situasjonene jeg møter, så krever det små justeringer hele veien.

Til mitt fiske så er det ULS hybrid Klasse 5 og 7 som er midt i blinken. Der jeg bruker #7 til de store elvene på lav vannstand eller de mindre elvene på høy vannstand. Denne stangen håndterer alt av synkegrader, stort spenn i kastevekt og har en bra rygg til de store laksene. Mens når jeg fisker i små elver på middels og lav vannstand så er #5 perfekt, den har lette snører som presenterer veldig fint når laksen er sky. Samtidig så er den utrolig fin å fighte mindre lakser på, mens den har en utrolig crisp, spennende og lettkastet aksjon.

Jeg har i løpet av de to sesongen jeg har brukt disse oppsettene funnet mine favoritt-kombinasjoner med snører til de to stengene.
Når jeg bruker #7 på lav vannstand i Gaula så har jeg to forskjellige lineoppsett jeg bruker. Ett oppsett til de plassene der jeg fisker i smale strømmer eller svært steinutsatte situasjoner så bruker ULS 3D+ 18 gr, i ulike synkegrader. Til de situasjonene så liker jeg å gå opp to gram på klumpen, da det kreves å kaste noen meter lengre enn normalt sett som ULS er designet for. Samtidig som at jeg ofte bruker tuber opp mot 6-9 cm på selv ganske lav vannstand, så vil 18 grams klumpen få rullet over disse tubene uten problem. Den siste årsaken til at jeg går opp to gram er rett å slett for å komme igjennom vinden på en bedre måte med de store tubene. Selve aksjonen i stangen har absolutt ingen problem med å bære to gram på klumpen ekstra.
Det andre oppsettet jeg bruker i større elver er for situasjoner der jeg skal fiske av en bredere strøm som krever lengre kast. Da bruker jeg ULS 3D+ 16 gr, men jeg setter på en ULS-tippen utenpå 3D+ klumpen. Da får jeg en klump som er på rundt 9,5 meter og 20 gram. Når klumpen blir 3 meter lengre så vil vekten fordeles over en lengre lengde, noe som gjør at klumpen føles lettere og stangen håndterer tyngre klumper like bra som kortere og lettere klumper. Med en lengre klump så får man en roligere overrulling, som gir muligheten på lengre kast. Også med dette oppsettet så har du store variasjonsmuligheter på ulike synkegrader, noe som passer for de aller fleste fiskesituasjonene der man ønsker å bruke enhånds.

De gangene jeg fisker i mellomstore elver på liten vannstand så blir ofte laksen veldig sky. Dette setter store krav til presentasjonen og landingen av linen i vannet. Til de tilfellene så er det å foretrekke å bruke 16 grams klumper på #7, dette er et oppsett som lander utrolig stille og fint på vannet. Som min far sier «den eneste laksen som vet jeg er her, er den som har vondt i kjeften» – dette gjenforteller veldig godt den følelsen man sitter igjen med på hvor stille man kan fiske med dette oppsettet.

Den fjerde situasjonen jeg bruker ULS Hybrid stangen i #7 er for de mindre elvene når de går flomstore. I disse situasjonene så blir elvene ofte så strie at det kreves litt rygg i stangen for å holde igjen laksene slik at de ikke går utfor strykene. Ofte så får de små elvene svært strek strøm mange plasser når det er flom, grunnet smale elvedaler. I de strie partiene så er jeg veldig glad i å bruke synkeliner. Dette hadde jeg ikke hatt noe gode løsninger på før ULS konseptet kom. Dette er situasjoner der det ofte kommer store flak med laks opp fra sjøen. Da er det fint å kan justere synkegrader ut i fra dybden og strømhastigheten i hølen. Også her så er det ofte litt større eller tyngre fluer som brukes da vannet normalt sett er brunt på flomtoppene, da er ULS 3D+ 18 gram min favoritt.

Når jeg er på tur i en smålakselv på lav vannstand så er jeg utrolig glad i ULS Hybrid #5. Det er en veldig lett stang med en dyp og crisp aksjon. Den presenterer flua utrolig pent og stille. Der varierer jeg mellom både ULS 3D+ og Multi-tip ut i fra hvilke situasjoner jeg er i, samt hvilke synkegrader jeg ønsker å bruke. Samtidig så bytter jeg mellom 12 gr og 14 gr ut i fra hvor mye vind eller hvor lav vannstanden er.

Filmen under er fra en todagerstur til en liten elv i Midt-Norge, etter flere dagers regnvær. Stor elv, og store flak med laks kom opp fra sjøen. Naturligvis så er det brukt ULS hybrid stenger og ULS 3D+ klumper i F/H/s3 og Int/s2/s4 i de ulike hølene.

Hilsen Steffen Granbo
Guideline Power Team

Skroll til toppen