Hembre Gård Laksevald i Stjørdalselva

Foto toppbilde, Jon -Erlend Sundnes.

Hembre Gård.

Valdene jeg velger å skrive om er meget gode laksevald, så her er det veldig gode muligheter for og oppleve drømmen om gode fangster. Det som også fasinerer meg, er hvordan grunneierne på disse valdene engasjerer seg personlig i forhold til fiskerne som besøker deres vald. Disse grunneierne er også veldig aktive i forhold til vern om villaksens fremtid på forskjellige måter, og ikke minst så bidrar de også sterkt til å rekruttere ungdommer til laksefisket. Dette er svært viktig både med tanke på fremtidens forvaltere og at det kommer nye fiskere til. Grunneierne her engasjerer seg på en imponerende måte, så på mange måter synes jeg disse representer en flott utvikling når det gjelder den «nye» generasjon grunneiere.

Hembre Gård ligger på Hegra, dette er ca 10 km fra sjøen. Valdet er 1,6 km på begge sider av elva, og inneholder veldige mange gode fiskeplasser. Her finnes spennende brekk kanter, nydelige strykpartier og flere dype høler som storlaksen ofte stopper i på sin vandring oppover elvedalen. På Hembre laksevald praktiseres kun fluefiske, noe som er et populært tiltak for veldig mange laksefiskere. Valdet fisker godt på alle vannstander og det er nesten ikke noe motfiske her, det er kun et kort stykke i midten på valdet oppbrutt av annen grunneier i ca 200 meter men kun med fluefiske. Så her kan du virkelig komme i laksemodus og drømme deg bort langs elvebredden i jakten på den store Stjørdalslaksen. Fiskeplassene her er veldig spennende synes jeg, her blir du utfordret som fluefisker hele tiden. Du vil trenge flere forskjellige fluesnører, dette fordi valdet er veldig variert med både dype høler og grunnere områder i strømpartiene og ikke minst på brekkene. Når det gjelder selve fluekastingen, så vil du kunne fiske med vanlig overhodekast i noen av hølene, men for og kunne fiske hele valdet effektivt så bør du også beherske Spey Kastet eller Snake Roll.

Valdet er spesielt kjent for sitt gode juni fiske på stor elv, men vi har fisket her også i juli og august med gode fangster på både stor og liten elv. Så selv om første halvdelen av sesongen er den mest populære, så er det veldig spennende og fiske her resten av sesongen også. Siste halvdel av sesongen kan være veldig god i Stjørdalselva generelt, men også på Hembre valdet kan du oppleve stor spenning da det alltid står mye laks her. Spesielt i de dype hølene på dagtid og i strømpartiene på kvelden er det lurt å holde et godt tak i fluestanga.

Som Hembre fisker, så har du flere muligheter fordi du fisker i et rotasjons system med et vald som heter Fuldseth, og dette valdet er ekstremt bra ved lavere vannstand. Og som ikke det er nok så har du også tilgang til alle SJFF sine laksevald i Stjørdalselva, hvor Hembre Gård har noen få kort som du kan anvende i tilknytning til gårdens vald om du vil prøve andre steder i elva.  Alt dette gjør at du har veldig gode sjanser for å oppleve et spennende laksefiske her, da du har utrolig mange fiskeplasser og velge mellom uansett hvordan forholdene er i elva. Du har ca 15 km med vald i hovedelva samt flere gode vald i sideelven Forra. Dette er et av de beste valdkonseptene jeg vet av, da det er liten risiko for at lakseferien din blir ødelagt med for stor eller for liten elv. Det er ikke særlig hyggelig og få ødelagt sommerens lakseferie, ved at valdet man leier fisker dårlig på den ene eller andre vannstanden.

Stjørdalselva er som skapt for fluefiske, jeg bruker og si at denne elva er «lun og vakker» der den renner rolig nedover dalen fra Meråker til Stjørdal. Strømdraget i elva og dalens naturlige endringer gjør at de aller fleste hølene er utrolige fine, og du kommer ofte nære laksen på dens vandring oppover elvedalen fordi elva ikke er så bred. Stjørdalselva har lange tradisjoner for fluefiske, og dette er en av de få elvene hvor det er stor lokal aktivitet. Dette har også fiskeforeningen i stor grad æren for, da de i mange år har jobbet aktivt med grunneiere og sine medlemmer og skapt et veldig godt miljø rundt elva. Jeg er veldig imponert over hvor mange dyktige lokale fluefiskere jeg treffer her og som er tydelig veldig stolt av elva si.

Beate og Aksel er noen veldige trivelige grunneiere, og de gjør alt for at du skal trives her, de er også kjent for sitt engasjement for generelt vern om villaksen, ungdomsarbeid og ikke minst fokus på egen elv og lokale forhold. Gården er fra 1500 tallet og fisketurisme startet de med tidlig på 1900 tallet så på Hembre Gård har de lange tradisjoner og stor erfaring med utleie av laksefiske. Når du kommer kjørende inn på gårdstunet, vil du få den gode følelsen med en gang, her er det tilrettelagt med benker og grillplass, alt for og skape et sosialt miljø for deres gjester. Det finnes eget tørkerom for vaderne og fryser for laksen, du kan også veie fangsten på gårdsvekta, og også få renset utstyret før fisket starter. Og det er på selve gården alle fiskerne bor under oppholdet her også. Du kan fint gå ned til elva fra gården, for fiske på nederste del av valdet. Det er mange fine oppholdsplasser ved elva, ordnet for ev grilling og kaffekoking, ved ligger klar ved gapahukene.

På Hembre Gård selges det aller helst ukekort, det er plass til maks 12 fiskere her til samme tid, men max 8 stk fiskere i august. Du kan også leie hele valdet sammen med en vennegjeng hvis du ønsker. Det kan bestilles med mat eller selvhushold, guiding inngår 2 første dagene av uka, ellers alt etter hva du ønsker. Det er muligheter for halvuker i august. I prisen er det overnatting inkl, samt at du får guiding med vår faste guide «Hajas» 2 første døgnene av oppholdet , guidene her er meget erfarne laksefiskere, og de kjenner Stjørdalselva og Hembre valdet spesielt godt. Mer Guiding og instruksjon kan kjøpes til under hele uka om ønskelig, dette må avtales i god tid.

 

For nærmere info om fiske og regler på Hembre Gård laksevald.
Hembre Gård.
7520 Hegra.
Tlf: 92 66 40 59 – 92 48 01 70.

Internett/Web: https://hembregard.no
Facebook: https://www.facebook.com/hembregard

 

Skroll til toppen