Det glemte fluekastet

Med overskriften «Det glemte fluekastet», så tenker jeg selvfølgelig på det vanlige overhodekastet. Jeg har nå i mange år sett at dette kastet er det ikke mange som bruker lengre. Jeg vil i denne artikkelen skrive om de fordelene som overhodekastet har sammenlignet med Spey Cast og Snake Roll teknikkene. Det er faktisk slik at du ville fått mer fisk, om du har brukt overhodekastet oftere under enkelte forhold i elva.

Jeg tror at årsaken til at overhodekastet ikke brukes så ofte lengre, er at det er mer vanlig å fiske med synkesnører nå. Da de nye flerdelte Dencity skyteklumpene kom, så ble synkesnørefiske lettere og drive med for de fleste, vi kunne plutselig fiske dypere på en enklere måte en før, og da ble det nødvendig å lære seg Spey Cast. For ordens skyld så vil jeg si at overhodekastet ikke er det beste kastet og bruke til enhver tid, men under enkelte forhold og i spesielle høler er dette et bedre kast en de vanlige vannkastene vi bruker i dag.

Høler/vald med rolig/stille vannoverflater bør fiskes med overhodekastet.

Jeg har mange ganger truffet flinke Spey kastere i elva, som forteller meg at overhodekastet det kan de ikke, fordi de ikke bruker dette mer. Og dette er jo litt rart synes jeg, fordi at mange er jo veldige dyktige Spey kastere og da skulle det ikke være noe grunn til at de ikke skulle beherske overhodekastet. Men som sagt, så tror jeg at det aktive synkesnørefiske er årsaken til dette, fordi man føler seg noe utrygg med overhodekast og tyngre synkesnører med store tubefluer på fortommen. Man ser oftere at enhåndsfiskere bruker overhodekastet, og årsaken til det er jo at det fiskes med lettere snører og mindre fluer.

Årsaken til at jeg ønsker å skrive om dette er jo fordi at jeg synes mange gjør en stor feil med og bare bruke Spey kast. Vi velger jo fluer og snører etter forholdene, det er vi blitt flinke til. Men å velge rett kasteteknikk for de varierende forhold vi møter på, det er det ikke alle som tenker på.

Hva kan bli feil med Spey og Snake Roll?

Dette er det et veldig enkelt svar på, det er rett og slett all plaskingen/bråket i vannet som oppstår hvis man ikke kan dette godt nok. Dette vil være en direkte årsak til dårlige fangster under forhold på lavere vannstand, og i høler som har en blank/rolig/stille vannoverflate. Denne plaskingen som oppstår av gjentatte bevegelser hvor snøret legges ut i elva gang på gang for og oppnå ønsket vinklet retning, er jo det som skremmer fisken. Jeg har ofte sett fiskere legge snøret ned i vannet både 3-4 ganger før de endelig utfører selve fiskekastet. Se for deg at dette gjøres på hvert eneste kast på vei ned hele hølen/strømmen, da er det ikke veldig spennende og komme som fisker nr 2.

Et perfekt Spey Kast

Utføres på en måte der du kun legger/ankrer snøret ned en gang før du skyter snøret i elva. Men trenger du et rullekast for og løfte et tungt synkesnøre opp av vannet, så bør du gjøre dette i utfisket posisjon, altså inne ved land, og ikke ute i hovedelva. Tren på rullekastet, du kan unngå mye plasking ved og lære deg dette kastet på riktig måte.

Når bør man bruke overhodekastet?

Bruk overhodekastet så ofte som mulig! De gangene det ikke er en fordel med dette kastet er jo på vindfulle dager, da er det tryggere og bruke Spey eller Snake Roll. Og på steder hvor det er trangt og vanskelig med fluestang, fordi det er trær og andre hindringer tett inntil elvekanten. Årsakene til at jeg ønsker å bruke overhodekastet så ofte som mulig er flere, kastet bråker mindre og det presenter flua finere og mer presist. Dette fordi at du får bedre tid på deg, grunnet at snøret har en høyere posisjon i lufta bak deg enn når du Speyer. For eksempel når du trenger en kraftig oppstrøms luftmending ved synkesnørefiske, eller at du må legge flua akkurat ved en strømkant fordi at det er der laksen står, så vil du kunne gjøre dette mer presist med et overhodekast. Er du en svært dyktig Spey kaster som kun trenger et nedlegg før du skyter snøret utover elva, så vil du kunne benytte Spey kastet like godt i de fleste situasjoner, men selv dyktige Spey kastere vil oppleve bedre presisjon med et overhodekast.

Perfekt plass for overhodekastet.

Synkesnører og overhodekast

I dag er det mye lettere og bruke overhodekastet selv ved ganske tungt synkesnørefiske. Dette grunnet den nye genererasjonen 3D og 4D snørene, disse snørene har en mye bedre balanse en de gamle 2D snørene. Jeg har i mange år fisket med Guideline Tripple Dencity snører, og det er ikke noe problem og gjøre overhodekastet selv når man bruker et s2/s4/s6 snøre. Det er ikke før man setter på det aller tyngste snøret som heter s3/s5/s8, at man trenger Spey Kastet. Jeg vil gjerne også anbefale Guideline Compact snørene, som også er et 3D snøre med ferdige løkker påmontert. Den største fordelen med denne snøreserien er at den har veldig korte lengder, noe som er en fordel når du skal overhodekaste ved dyp vading. Med denne snøreserien kan du fiske veldig dypt på en enkel måte med bruk av overhodekastet også under litt vind, og noenlunde trange posisjoner grunnet den korte snørelengden.

Selv ved fiske på normal og liten vannstand så vil det ofte være en fordel med synkesnører, og fisker du på forhold hvor fisken er sky så bør du vurdere et overhodekast. Da vil det være en fordel og fiske med lettere vektklasser, og hvis du ikke fisker med enhåndstang så har du muligheten til og fiske med Switch stenger i klasse 6-8, og lette tohåndstenger i klasse 7-9. Fordelen med dette er at snørene har en lavere gramvekt i lette vektklasser og plasker dermed mindre når de lander i vannet.  Jeg anbefaler deg og prøve flyt/synk snører eller rene synkesnører på liten elv og sky fisk, dette er meget effektivt og et spennende alternativ til flytesnører. Med et overhodekast og Compact snøre med lettt tohånds eller ULS snøreserien for enhånds, så kan du snike deg nesten lydløst inn på drømmelaksen.

Noen kastetips

• Fisker du med synkesnøre, så trenger du ofte et rullekast, spesielt der strømmen er dyp og rolig inne ved land, husk og ta rullekastet fra utfisket posisjon inn ved land.
• På de stedene du kan løfte snøret rett opp av vannet, og gå direkte til en ankring, så trenger du ikke legge snøret ned i vannet igjen forran deg. Pass på at ankringen er riktig, sett god fart på fremslengen, nå kan du bevege stangen bakover til første baksleng uten og legge snøret ned i vannet. Dette vil bråke mye mindre, og være en veldig effektiv måte og fiske på.
• Ved bruk av store tubefluer, synkesnøre og overhodekast, så er det viktig og tappere fortommen og bruke en tykk spiss diameter, dette vil gi deg bedre kontroll på overhodekastet.
• Bruker du synkesnøre og overhodekast så husk at du ikke skal sette for stor fart i bevegelsene dine. Med for stor fart så vil et synkesnøre som har en tynn diameter få for rask energioverføring, da vil du føle at du ikke har kontroll. Derimot med rolige bevegelser i mellom stopp punktene, så vil du oppleve total kontroll selv med tunge synkesnører.

Håper dette vil inspirere deg til og hente frem det gode gamle overhodekastet på nytt, da vil du ha noe og trene på før ny fiskesesong. Og du vil ha flere muligheter til og variere hvordan du kaster/fisker under de forskjelige forholdene man møter på.

Jan Erik.

Skroll til toppen