Snakeroll artikkelserie, del 1 enkel Snake Roll

Enkel Snake Roll.

Når du utfører Snake Roll grunnbevegelsen med stanga, setter du i gang en rotasjon på snøret fordi stangtoppen beveges i sirkelbevegelser. Dette sørger for at du jobber med en raskere snørehastighet i oppbyggingen av kastet, derfor ladder du stangen svært effektivt med full kraft når fortomen ankres i vannet.
Etter at du har løftet snøret opp av vannet i starten av kastet og snøret i sin helhet henger i lufta, kan du rett og slett regulere hastigheten på snøret mot innkastet bedre.
Se film av enkel Snake Roll nederst i artikkelen.

En annen fordel er at skyteklumpen blir ”forkortet” ved hjelp av denne sirkel bevegelsen, dette hjelper deg med å kaste i veldig trange posisjoner, derfor du kan også vinkle kastet ekstremt mye. En annen ting jeg er veldig fasinert over med Snake Roll, er at jeg i de ”fleste” situasjoner klarer meg kun med en kastearm, jeg kan kaste og løse de fleste situasjoner med samme arm fra begge sidene av elva.
Snake Roll grunnteknikken innehar en veldig rask energioverføring fra stang til snøre, derfor oppnår du så høy snørehastighet når du bruker dette kastet. På grunn av dette passer denne teknikken veldig godt for dagens raske stanger og skyteklumper.

Noen flere fordeler med Snake Roll.
Selv om du behersker enkelt Spey kast med begge armene, vil du få problemer når det blåser sterk vind nedstrøms, da er det vanlig å skifte til dobbelt Spey kast, men selv her må du løfte snøret ditt oppstrøms mot vinden. I denne situasjonen er det enkle Snake Roll kastet et helt fantastisk kast å bruke, fordi du bygger opp innkastet kun fra lesiden av kroppen i forhold til vinden.

Behersker du fluekasting kun med en arm vil du ofte få problemer, og spesielt hvis vinden blåser nedstrøms vil du slite. Da vil det doble Snake Roll kastet være en god løsning og kan brukes med den armen du til vanlig bruker.

 

Med kombinasjon av Spey kastet og Snake Roll i alle utgaver, vil du bli en fantastisk dyktig fluekaster og en meget effektiv fluefisker. Det må på ingen måte oppfattes slik at dere tror jeg rakker ned på Spey kastet, i forhold til mine eksempler hvor Snake roll er mer effektivt en Spey kast. Dette skriver jeg fordi det finnes en kasteteknisk løsning nesten uansett hvilken utfordring du møter på når du behersker og kombinerer Spey kast og Snake Roll. Min tanke med kombinasjonskastene jeg utvikler, er å bli en bedre fluekaster og laksefisker, jeg håper denne artikkelen gir deg lyst til å trene mer med fluestangen.

Et tips til.
De fiskedagene det blåser mye, er det en fordel å fiske med et synkesnøre. Dette skjærer gjennom vinden mye lettere, og du unngår at snøret driver for fort gjennom strømmen når vinden driver strømmen raskere nedstrøms. Dette gjelder også når elva er liten, da velger du bare et lettere synkesnøre.

Grunnteknikken.
1) Løft stanga rolig og i en bevegelse som går skrått oppover og innover mot land. Denne bevegelsen er startbevegelsen for den enkle Snake Roll kastet, du vil med denne bevegelsen sørge for at det blir god avstand i mellom sirklene når de henger i lufta.

2) Beveg så stanga i en sirkel utover mot elva, prøv å lage en så rund sirkel som mulig med øverste arm på håndtaket, dette sørger for at du lager runde fine sirkler med snøret.

3) Husk at armene skal beveges i samme avstand fra kroppen under hele sirkelbevegelsen.

4) Beveg så stanga bakover mot land i en forsiktig akselerende bevegelse.

5) Som i Spey kastet må du også her løfte armene opp for og skape Spey bukta i innkastet, du må også stoppe stangbevegelsen i et sekund slik at fortommen ankres i vannet før du starter fremkastet.

6) Dette kastet er det enkleste av alle når det gjelder vinklingen fordi dette kastet har den korteste grunnbevegelsen, når snøret ligger i startposisjon nedstrøms deg må overkroppen være i samme retning, så nå du lager selve sirkelbevegelsen med stanga vrir du overkroppen utover mot elva.

NB! Husk at den grunntekniske Snake Roll bevegelsen er akkurat den samme for både enhånds og tohåndsfluestang. Det eneste som skiller disse stengene er hvordan du ladder stanga med kraft. Med enhåndsstanga og enhånds moderne kasteteknikk er det jo dobbeltrekket som brukes til og ladde stanga med ekstra kraft. Og den moderne måten og ladde tohåndstanga med kraft på, er jo med den meget omtalte ”Skandinavian style” teknikken, altså at nederste arm er den som ladder stangen med kraft..
Lykke til med fluekastinga, følg med i neste artikkel som skal ta for seg det doble Snake Roll kastet.

 

Mvh.
Jan Erik.

Skroll til toppen