Tubefluer for stor flomelv

Jeg liker å ha en serie med store og fargesterke tubefluer på plass i flueboksen til sesongstarten. Man vet aldri hvordan forholdene blir, og om det skulle bli virkelig stor og kald elv så er det godt og ha noen fluer man virkelig kan stole på.
Det tidlige fluefisket etter den store og blanke juni laksen har i mange år fasinert meg, dette har ført til at det er mange nye fluer som har sett dagens lys. Det er mange teorier som har blitt født opp igjennom årene, og det er akkurat dette som sørger for at man får erfaring og etter hvert lykkes oftere og oftere med laksefangst.

Fluevalget kan være vanskelig uansett forhold, og spesielt når elva er kjempestor kan det være vanskelig og velge rett flue. Utfordringen er jo at laksen skal kunne se flua i de enorme vannmassene som haster nedover dalen i sin ferd mot havet. Det er selvsagt svært viktig å velge rett synkesnøre også, det er tross alt snøret som bringer tubeflua ned i vandreruta til laksen. Når man da har funnet det rette snøret, slik at man er sikker på at flua blir presentert for laksen, vil fluevalget til sist være avgjørende for laksefangsten.

Utfordringen for mange kan være bindematerialene, jeg mener at tubefluene skal være store altså med lange vingelengder, og det er ikke alle som har tilgang til slike materialer. Det er jo egentlig kun tempelhund eller geithår som kan blir så lange som 12 -20 cm. Derfor er dette et problem for de fleste av oss, man kan finne lange sølvrev biter i forskjellige farger, men disse blir sjelden over 10 cm lange. Derfor er det mange fluefiskere som synes dette er vanskelig!

Hvorfor skal tubefluene være så store?

Forholdene vil jo alltid variere, snømengden om vinteren i kombinasjon med vårens anmarsj er de faktorene som spiller inn i forhold til vannstanden i elva. Og de gangene elva er virkelig stor og kald kreves det noe ekstra av flueboksen. Den laksen som vi fisker etter ved sesongstarten skal vandre svært langt opp i elva, laksen atferd under disse forholdene er at den svømmer rolig oppover elvedalen og stopper kun på de stedene som er naturlige hvilesteder i forhold til oppgangshindrende områder. Mange lakser blir tatt under vandring på tung juni elv fordi den ofte svømmer rolig oppover, og fordi at mange steder kommer den nærme land. Men normalt sett tar den bedre når den har stoppet for å hvile, det er også lettere og fiske flua riktig over laksen når den har stoppet, den er også lettere og hisse opp i denne situasjonen.

Du vil oftest fiske på vandrende laks under vårflom, derfor er det viktig med en stor tubeflue, fordi laksen lettere vil se ei stor flue. Tenk deg følgende scene; laksen svømmer oppover elva og flua svømmer nedover elva: Hvor lenge tror du laksen ser flua på hvert kast? Derfor er hemmeligheten og forlenge dette møtet mellom laks og flue, da øker muligheten din for fast fisk betraktelig. Og dette gjøres best med et riktig valgt synkesnøre, og ei virkelig stor tubeflue!

Fluemønsteret

Dette finnes det ikke noe fasit på, det kan variere fra elv til elv hvordan fargekombinasjoner fluene skal ha. Vanntemperatur og fargen på vannet påvirker ofte fluevalget også. Jeg anbefaler fargesterke fluer for vårflomfiske, derfor binder jeg mye med syntetiske bindematerialer fordi disse er fargesterke med mye glitter i, og de holder fargegløden i våt tilstand også. Jeg bruker egentlig ikke andre fluemønster en de vanlige favorittfluene mine, men jeg bruker andre bindematerialer for å kunne variere fluene etter forholdene. Et eksempel kan være den berømte flua Green Highlander, dette er ei flue som jeg bruker allerede fra sesongstarten og helt frem til sesongens slutt. Jeg endrer da fluas fargestyrke ettersom forholdene i elva endrer seg. Dette vil si at den Higlander varianten jeg bruker under åpningsfisket er bundet med glitrende syntetiske materialer, men den som brukes under sommerelv fisket er bundet uten syntetiske materialer, og mer jordnære farger i kropp og vingeoppsett.

Flueboksen for junifisket er den boksen som inneholder minst antall forskjellige mønstre, utover sommeren blir antallet fluemønster øket ettersom elva endrer seg. Mine favoritt fluer for det tidlige fisket er; Green Higlander, Yellow White ving, Teal and Silver, Blålystuba, The Fire og flomflua når elva er farget. Flere mønster føler jeg ikke at jeg trenger.

Flashn Slinky

Flashn Slinky er et syntetisk bindemateriale som er godt egnet for vinger, dette materialet er knallbra på flere områder.
Lengden på hårene er 22 cm, derfor kan jeg uten problem binde fluer med vingelengder som er mer en lange nok. Materialets struktur gjør at det ikke er altfor stivt, men uansett så er det bare positivt med litt stivere materialer på flomstor elv med hard strøm, da klapper ikke vingen så lett sammen. Det som jeg liker så godt med dette materialet er at fargeutvalget, og ikke minst at fargene er så perfekte for det tidlige fluefisket. Fargene er ”rene”, det vil si at det ikke er innblandet noen andre fargekombinasjoner som demper lysstyrken, i hårene er det også innblandet glitter som i hovedfarge inntrykk stemmer 100 % med materialet ellers. Dette vil si at Flash Slinky er klar ferdig til å bindes rett på flua.

Når jeg binder fluer med dette materialet, så binder jeg faktisk inn vingene slik som jeg gjør på mine vanlige tubefluer bundet med hårvinger. Dette vil si at Flashn Slinky også kan brettes, dermed binder jeg fluene akkurat på samme måte med tapering av lengden i både undervinge, mellomvinge og overvinge.

Fargestyrke!

Jeg liker å bruke bindematerialer som øker fargestyrken i både vinge og kropp på tubeflua. I kroppen bruker jeg kun syntetiske materialer, det finnes mye å velge i på dette området men jeg anbefaler deg og bruke de materialene som er mest lik hovedfargene i mønsteret du skal binde. Jeg har funnet en rekke materialer som hjelper meg med dette. For eksempel til hale så bruker jeg Fluoro Fibre. Til bakkropp bruker jeg flatbraid, og i noen få mønster legger jeg Mirage tinsel over Flatbraiden for å øke fargestyrken. I fremkroppen bruker jeg Angel Hair eller Salmo Supreme dubbing som materiale, også i de mønstrene jeg bruker kroppshackle binder jeg dette med Angel Hair. Som vingeflash bruker jeg Crinkle Mirror flash, dette er et fantastisk materiale som finnes i en rekke gode laksefarger, og som kun inneholder ”rene” farger.

Se den fargestyrken i kroppen.

Hvilken tuberør?

Du kan bruke de rørene du liker best, grunnen til at jeg bruker plasttuber i disse fluene, er fordi at jeg ønsker å ha muligheten til og øke fargestyrken i flua med en lengre kropp å binde på og ikke minst de mulighetene det gir for å binde inn syntetiske materialer. Se disse bildene for hvordan du flasher opp korte tubekropper på en lett måte.

Ett tips!

For deg som ikke liker å binde fluer med cone heads, så kan du uansett på en lett måte utnyte balansen og vekten som en cone head tilfører flua`s gange. Jeg balanserer de fleste tubefluene mine med blytråd, jeg synes dette er det letteste og beste. Det du kan gjøre er som følger:
Jeg bruker å ha med meg et par poser med tungsten`s coneheads i den største størrelsen. Når jeg fisker på et vald der strømmen er stri og jeg føler at flua ikke kommer i fiskende posisjon tidlig nok, så trer jeg bare tungsten`s conen inn på fortommen før jeg setter på flua. Dette sørger for at flua dykker raskere igjennom overflate strømmen, og dermed fisker i riktig posisjon tidligere på hvert kast og forlenger da møtet mellom laks og flue.

Bindetips!!

Du kan bruke den løsningen i forhold til cone head du synes er best selv, ingen av disse mønstrene er originalt bundet med cone heads. Cone heads gir fluene først og fremst en tileggs funksjon i forhold til balanse og vekt, noe som er svært viktig i mange situasjoner.

 

Vingen og ”bunten”

Når du skal binde tubefluer med veldig lange vinger, er det lurt og binde inn vingen motsatt. Dette vil si at du binder inn vingen feil vei, og deretter bretter vingen tilbake i normal retning, det som skjer da er at du får denne ”bunten” som sørger for at vingen står høyere opp fra kroppen og tubekroken, dermed vil ikke en lang vinge så lett hekte seg opp i kroken når du kaster.
Det er viktig og regulere lengden på denne ”bunten”, altså på en lang vinge bør ”bunten” også være lengre, fordi den da støtter opp vingen bedre!
Se artikkelen ”Lange vinger” om bindeteknikken for å brette vingene, og innblanding av flash materialer.

Lang bunt til lang vinge.

Alle disse fluene er bundet med Large tuberør som ytterør, og Smal tuberør som innerør. Ytterøret er 3 cm langt. Innerøret presses inn i ytterøret, dette klippes av og brennes for å forsterke fronten på flua.

Fluene du ser på disse bildene, er fra 14-18 cm lange.

 

Yellow White Wing.

Butt: Svart Wing`n flash, bind inn en tykk butt, dette vil støtte den lange halen bedre.
Hale: Gul Fluoro Fibre.
Bakkropp: Innerst Mirage tinsel, denne øker fargestyrken på gullfargen på en gyllen måte, ytterst gull Flatbraid.
Fremkropp: Salmo Supreme dubbingmateriale, farge Hot Yellow.
Undervinge: Gul Flashn Slinky.
Fronthackle nr 1: Streamer Rooster Saddle, gul farge.
Mellomvinge: Gul Flashn Slinky, innblandes med noen strå av Crinkle Mirror flash i pearl og gul farge, flash innlegget bindes inn før vingen brettes tilbake..
Overvinge: Hvit Flashn Slinky, innblandes med noen strå av Crinkle Mirror flash i pearl og gul farge, flash innlegget bindes inn før vingen brettes tilbake.
Front hackle nr 2: Hvit Streamer Rooster Saddle.

 

Blålystuba.

Butt: Svart Wing`n Flash, bind inn tykk butt, dette støtter den lange halen bedre.
Hale: Blå Fluoro Fibre.
Bakkropp: Sølv Flatbraid, legg Mirage tinsel over flatbraiden, og du vil få en vannvittig lysstyrke på sølvkroppen.
Kroppshackle: Bindes av Angel Hair i Damsel blue farge, dette bindes inn med dubbing løkke og twister.
Fremkropp: Angel Hair i farge Damsel Blue som dubbing materiale.
Undervinge: Flashn Slinky, farge Sea Blue.
Front Hackle nr 1: Streamer Rooster Saddle, farge Silver Doctor (blå).
Mellomvinge: Flashn Slinky, farge Sea Blue, innblandes med noen strå Crinkle Mirror flash i pearl og blå farge, bindes inn før vingen brettes tilbake.
Overvinge: Flashn Slinky, farge Sea Blue, innblandes noen strå av Crinkle Mirror flash i pearl og blå farge.
Fronthackle nr 2: Streamer Rooster Saddle, farge Silver Doctor (blå), litt lengre hackle en på det første.

 

Green Highlander.

Butt: Svart Wing`n Flash, bind inn enn tykk butt, dette støtter den lange halen bedre.
Hale: Gul Fluoro Fibre.
Bakkropp: Gul Flatbraid.
Fremkropp: Grønn Angel Hair, legges på i to lag, innerste laks surres hardt på, ytterste lag binde inn løst, børst opp hårene slik at du får en fyldig kropp.
Undervinge: Gul Flashn Slinky.
Fronthackle nr 1: Streamer Rooster Saddle, gul farge.
Mellomvinge: Gul Flashn Slinky, innblandes med noen strå av Crinkle Mirror flash i pearl og gul farge, bindes inn før vingen brettes tilbake.
Overvinge: Grønn Flashn Slinky, innblandes noen strå av Crinkle Mirror flash i pearl og grønn farge.
Fronthackle nr 2: Streamer Rooster Saddle, grønn farge.

 

The Fire.

Butt: Svart Wing`n Flash, bind inn en tykk butt, dette sørger for at den lange halen unngår og hekte seg fast i kroken.
Hale: Rød Fluoro Fibre.
Bakkropp: Gull Flatbraid.
Kroppshackle: Angel Hair PMD farge, dette bindes inn med dubbing løkke og twister.
Fremkropp: Angel Hair farge PMD.
Undervinge: Rød Flashn Slinky.
Fronthackle nr 1: Streamer Rooster Saddle, rød farge.
Overvinge: Flashn Slinky, rød farge, innblandes med noen strå av Crinkle Mirror flash i pearl og rød farge, binde inn før vingen brettes tilbake.
Fronthackle nr 2: Streamer Rooster Saddle, rød farge og noe lengre fiber enn hackle nr 1.

Skroll til toppen