Rotenon

Rotenonflua har vært med i boksene våre i utrolig mange år. Det at ei flue er med i boksen hver sommer, blir bindt opp parti-vis hver vinter – er et tegn på at den leverer stabilt godt!

Rotenon er ikke ett mønster jeg har utviklet, men stammer fra Romsdalen med Kjell Langmyren som opphavsmannen bak den og har siden 1989 levert utrolige fangster over hele landet. I min variant så har jeg tatt bort ett par elementer av flua, som for eksempel fasanfjærhalen og påfuglherlene og lagt til en bucktailvinge som undervinge og har forskjellig type hår i overvingen etter behov.

Dette er ei flue som man virkelig kan kalle en skikkelig allrounder. Den er med oss i fra 1. juni og helt til «the bitter end», 31. august. Den leverer gode fangster på kald og klar junielv fra snøsmelting på tunge synkeliner. Julilakser som går viltert og fort oppover elvedalen, samt store brune hannlakser mot slutten av sesongen.
Den fungerer like godt på førsteøkta før sola står opp om morgenen, på lyse dagen med sola midt på himmelen. Til og med siste økta etter flaggermusa er fult aktiv i mørket.

Rotenon har gitt oss eventyrlige opplevelser i mange år. Også før denne sommeren er det produsert opp årets dose, med store forhåpninger om flere spennende fighter.

Jeg har 4 varianter med forskjellige vinger som jeg binder opp denne i.
Standard-Rotenonen min har en undervinge av bucktail, to strå flash og rev eller tempelhund på toppen. Så har jeg en variant som er med bucktail undervinge og geit overvinge, dette for å skape en sunray-variant av Rotenon. Når jeg trenger den virkelige tykke vingeprofilen og mye bevegelse så lager jeg noen som har bucktail undervinge og American Opossum overvinge. Også til slutt så har en variant med litt stri tempelhund eller ape hvis du har det. For å gi hele flua ett lettere inntrykk og smale linje, til de situasjonene jeg foretrekker det.
(Alle vingene er av svarte materialer)

Bindeoppskrift
Bindetråd
– Svart tråd, Jeg bruker 12/0 (valgfri tykkelse).
Tuberør
– Svart 3 mm yttertube 1,8 mm innertube
Vekt
– Blytråd*
Butt
– Fl. Rød flatbraid**
Kropp
– Svart dubbing eller svart flatbraid
Ribbing
– Sølv tinsel, S eller M
Undervinge
– Svart Bucktail
Flash
– 2-4 strå med krinkle mirror pearl / mirage flash
Hackle
– Silver doctor blue høne eller hane
Overvinge
– Svart Rev / Tempelhund / Ape / Geit / Opossum

*Med blytråden så er det viktig på de standardvariantene og ikke vekte for mye, dette er ikke en flue som skal dykke for dypt. Når man fisker med den i skumringen og på natten så vil man ha siluetten fra himmelen. Anbefaler selvfølgelig å ha den i forskjellige type vekter. På Junifisket på dagen eller tidligkvelden så er det fint med litt vekt på fluen.

**Med Fl. Red flatbraid, så er det viktig at den ikke blir for mørk rød. I originalen vår så bruker vi Lagartun sin Fl. Red flatbraid, men denne har blitt velig vanskelig å få tak i. Futurefly har en Fl. Light Red som egner seg godt som en erstatter. Ellers så finnes det en del fine bindetråder som det går an å legge som butt med klarlakk over.

/ Steffen

Skroll til toppen