SteffenAllys

SteffenAllysen er også ett mønster som har vært med i boksene våre i mange år. Det startet i 2008, når jeg satt å bandt fluer i campingvogna oppe i Haltdalen en morgen før vi skulle i elva. Da kom det ett spørsmål i fra Pappa, «Du Steffen, Kan du ikke lag en enkel og giftig variant av Allys Schrimp som vi kan bruk i dag?». Når det kommer så tydelige spørsmål, så er ikke jeg tung å be. Reaksjonen som Pappa fikk da han så den første – Det er en reaksjon som jeg skjønte betydde at når var jeg inne på noe.

De kommende dagene etter de første eksemplarene ramlet ut av stikka, så begynte spesielt Pappa og dra laks på disse fluene. Så vidt jeg husker så klaffet dette med noen dagers regnvær i Øvre Gaula, som de fleste vet så er Allys-fluene i orangefarger giftig som bare det under forhold med farget vann. Pappa døpe kjapt denne varianten til «SteffenAllys»

Også dette mønsteret har fått litt oppdateringer på materialfronten, men som den viktigste delen, så har jeg selvfølgelig beholdt hovedfargeinntrykket. På de første originalene av denne varianten så ble det brukt en kobber mylarslange som kropp, men denne viste seg å være litt skjør under fighter og fliste seg fort opp. For å gjøre dette mer holdbart så gikk jeg over til flatbraid som har samme, lyse kobberfargen med godt gjenskinn.

Per i dag så er det to varianter av dette mønsteret. Den originalen som heter SteffenAllys, samt en variant til som heter SteffenSchrimpen. Sistnevnte er en sammensetting av HenrikSchrimpen og SteffenAllysen. Der hovedsakelig fargen i kroppen er endret fra svart til samme kroppsfarge som original SteffenAllys har, lys kobberfarge. I tillegg til å legge ett falskhackle med hot orange Glitz dubbing under hacklet, for å få ett fint dybdelys som reflekterer i hverandre. Og da selvfølgelig med Svart fronthackle og en «Cascade-vinge» i svart som går litt enden av tuberøret.

Dette er en step by step som viser hvordan jeg binder den store SteffenAllysen og SteffenSchrimpen.

Bilde 1 viser de første stegene sammensatt. Her har jeg koblet sammen 3 mm ytterube i rød sammen med en svart innertube 1,8 mm. Lagt på de surringene jeg pleier med blytråd. Bindt inn halen sammen med de stråene gold pearl flash.

Bilde 2 viser kroppen, her har jeg brukt Kobberfarget mylarslange. Her kan du og bruke kobber/dark orange farget flatbraid og. Med sølv ribbing utenpå for å få litt lysere brytning og bedre holdbarhet. Hvis du ser nærme på kroppen så ser du de røde trådsurringene uten på mylarslangen men under ribbingen. Dette fordi mylarslangen lett sprekker opp etter en laksefight, så jeg ønsker all styrken jeg kan få.

Bilde 3 viser det første fronthacklet. Frem til dette steget så er SteffenAllysen og SteffenSchrimpen helt like. Dette er Glitz dubbingen til SSS, den har jeg bare bindt inn halve lengden bakover, fordelt det godt rundt hele tuben og brettet tilbake. Ikke brukt dubbing-twister på denne.

Bilde 4 viser fronthacklet og den korte (Cascade-)vingen. Det er dette som skiller SteffenAllysen og SteffenSchrimpen. Dette er SteffenSchrimpen som er avbildet, SteffenAllysen har orange fronthackle og på de største en lik vinge i Fierry Brown rev/tempelhund.

Denne typen med hidden cone binder jeg bare i små størrelser, for fisket i smålakselver som ofte er litt stri på mye vann. Alternativt så er det en veldig giftig flue på treg laks senere på sesongen, eller i høler der du må få fluen til å fiske med engang og kjapt ned til laksen.

På de store som skal være tyngre så bruker jeg messingtuber.

Bindebeskrivelse:
SteffenAllys
Bindetråd
– Rød tråd, Jeg bruker 12/0 (valgfri tykkelse).
Tuberør
– Orange 3 mm yttertube og 1,8 mm innertube
Vekt
– Blytråd, Alutube eller Messingtube
Hale
– Hot Orange bucktail
Kropp
– Hot Orange holo braid (SSS) eller Veevus MF05 (Dark orange)
Ribbing
– Sølv tinsel i Small eller Medium
*Falskhackle
– Glitz dubbing i hot orange (SSS)
Vinge
– Fasanfjær (valgfri)
Hackle
– Hot orange hane eller hønehackle
*Falskhackle kun på de største tubene i dette mønsteret.

 

Bindebeskrivelse:
SteffenSchrimpen

Bindetråd
– Rød tråd, Jeg bruker 12/0 (valgfri tykkelse).
Tuberør
– Orange 3 mm yttertube og 1,8 mm innertube
Vekt
– Blytråd, Alutube eller Messingtube
Hale
– Hot Orange bucktail
Kropp
– Hot Orange holo braid (SSS) eller Veevus MF05 (Dark orange)
Ribbing
– Sølv tinsel i Small eller Medium
Falskhackle
– Glitz dubbing i hot orange (SSS)
Hackle
– Svart hane- eller hønehackle
Vinge
– Svart rev

Skroll til toppen