Det viktige snørevalget

Jeg velger fluesnøre før jeg velger flue, vannstand, temperatur og strømhastighet er de faktorene som studeres før jeg velger fluesnøre. Når jeg har funnet det snøret som vil presentere flua i riktig posisjon i forhold til overnevnte faktorer, så velger jeg flue! Jeg er en fluesnørefreak, jeg har fullstendig dilla på fluesnører, jeg har i mange år hatt større fokus på fluesnørevalget enn på valg av flue. Etter at jeg forsto at det var minst like viktig hvor i elva jeg fisket i forhold til dybde, så økte jeg fangstene mine betydelig sammelignet med den tiden hvor fokusen kun lå på fluevalget. Og ikke minst så kunne jeg notere enda flere store lakser i fangstboka, spennende!

Synkesnører

Under vårflomfiske i de store elvene vil et synkesnøre være det beste valget, det brukes da ofte snører i flerdelte Density varianter, og da kan jeg anbefale 3D+ serien fra Guideline. Ønsker du et Multi Tip system, så kan jeg anbefale deg 4D Multi tip serien fra Guideline. Her finnes 3 stk forskjellige bodyer, den tyngste er en som heter inter/synk 3, så med en tyngre synpespiss her så får du et rent synkesnøre. Og får vårflomfiske er det lurt å ha noe snører som fisker dypt, feks int/s2/s4, s1/s3/s5 eller tyngre. Alt etter hvor høy vannstand det er og hvor store elver du fisker i. Den tyngste varianten heter s3/s5/s8, da fisker fluen din veldig dypt.

Vær oppmerksom på at et Dobbel Density snøre fisker dypere en et Tripple Density, og det samme med et Triple Density sammenlignet med et 4D snøre. Årsaken til dette er at jo flere densityer det er på snøret, jo lavere er snitt – synkegraden på snøret.

 

Flyt/synk snører

Denne kategorien skyteklumper fungerer som et sink tip snøre, dette gjør at snørene er lette og løfte ut av vannet når du skal gjøre et kast fordi bakerste del er flytende, og det er kun frontdelen som synker. Denne egenskapen gjør også at du kan fiske ganske dypt på en lett måte, mange fluefiskere bruker både flyt/synk 1, flyt/synk 3 og tyngre flyt/synk varianter fordi fisket blir enklere og mer effektivt. Og med de nye Multi Tip snørene så er det veldig lett og endre fiskedybde, for med disse så skifter du bare ut selve spissdelen.

Jeg bruker og benevne disse snørene som ”sommersynkesnører”, fordi at du kan fiske ganske dypt når elva er i normal vannstand og også når elva er liten, alt etter hvordan synkegrad du velger på spissen.  Selv når elva blir veldig liten så er det mange steder jeg fisker med flyt/synk snører, det er vel ingen hemmelighet at det er den store laksen som er mest spennende og jakte etter. De største laksene står alltid vanskeligst til, men med enten flyt/synk 3 eller tyngre flyt/synk varianter lykkes jeg oftere og komme i kontakt med den store laksen selv på svært lav vannstand. Det er ingen overdrivelse og si at det er på disse snørene jeg har høyest snittvekt på laksene mine, sett hele sesongen under ett. Det er derfor jeg sier at disse  snørene utfyller hverandre godt, noen høler blir for dyp for flyt/synk 1 og 3 snøret, og noen høler blir for grunne med tyngre varianter av disse. Derfor føles det helt fantastisk at jeg bare kan skifte snøret etter elvens karakter i forhold til strømhastighet og dybde.

Flytesnører.

Flytesnørene bruker jeg til overflate fiske med tørrfluer/nymfer, og under veldig liten vannstand med vanlige laksefluer. Man trenger alltid et flytesnøre med i fiskeveska, men dette er nok det snøret jeg bruker minst totalt sett i sesongen. I de mellomstore til store elvene på lav vannstand, så er det skyteklumper jeg bruker. I de små elvene på lav vannstand foretrekker jeg et WF snøre.

Jan Erik.

Skroll til toppen