Fra ca midten av juni, og utover sesongen er elva i perioder mellomstor. Dette er tilsynelatende fine fiskeforhold. Det er så deilig å komme fram til elva for å ha noen dager fiskeferie, det og komme ned til elva å se at det er god vannføring, gir alltid en sitrende følelse i kroppen. Men jeg har ikke bare gode erfaringer med denne vannstanden. Det er alltid slik at de forskjellige områdene i elvedalen påvirker laksens oppgangsmønster på forskjellige måter. Og det er mange plasser som blir transportetapper på så fine forhold, sett med laksens øyne.
Generelle råd
Som du sikkert har skjønt, så mener jeg at god lokalkunnskap om elva, er noe av det aller viktigste med tanke på at man ønsker å fange laksen under alle forhold man møter på i løpet av sesongen. Det er noen punkter man bør ha kontroll på. Laksens oppgangsmønster i elva, og hvilken vannstand som er oppgangshindrende for laksen på det valdet du fisker på. Med denne kunnskapen på plass, kan du lettere beregne når laksen stopper der du fisker, dette vil øke muligheten for gode laksefangster. Det er flere områder som blir transportetapper for laksen på mellomvannstand. Med transportetapper mener jeg områder som har et jevnt strømdrag, og som ikke ”krangler” så tøft med laksen, slik at den kan svømme lett oppover, uten for stor kraftanstrengelse. Når mange lakser svømmer sammen oppover elva i stor fart, kan det være vanskelig å få den til å ta flua. Det er lettere å få fast fisk på kroken når den stopper for å hvile. Jeg sier ikke at det er umulig og få den til å ta, men dette vil være avhengig av hvor fort den går, hastigheten påvirkes av når i sesongen elva har mellomvannstand.
Mellomvannstand etter vårflommen
På denne tiden vil temperaturen i elva være varmere, ca 9-12 grader. Både vannstand og god temperatur vil bidra til at laksen har stø kurs oppover elva. Det vil så tidlig i sesongen, hovedsakelig være storlaksen som dominerer, men de første mellomlaksene er nå på plass i elva, dette gir alltid økt stemning for oss fiskere. Det er ikke mange lakser som har kommet fram til sine ”barndomshøler” på dette tidspunktet, så den vil være i en stadig forflyttning, fargen på vannet er ofte helt klar på denne vannstanden. Dette er momenter som forteller oss mye om hvordan utstyr vi bør fiske med.
Når det gjelder fluevalget, velger jeg fortsatt å fiske med ganske store fluer, gjerne de samme fluemønstrene som jeg bruker under vårflommen. Forskjellen er at de er litt mindre i størrelse og med noe mindre glitter i vingene, vingelengden på fluene er nå ca 6-10 cm. Jeg liker store fluer fordi laksens atferdsmønster tilsier at den svømmer ganske konsentrert .
Snørene jeg velger er fortsatt flyt/synk eller synkesnører, men nå i lettere synkegrader enn på vårflommen, nå er det fra intermediet til synk 3, som er de mest brukte snørene. Mine favorittsnører er flyt/synk snører fra Guideline, gjerne kombinasjonen 4D flyt body med s1/s3 spissen. Men du kan fint bruke rene synkesnører også, der elva har en raskere og dypere karakter. Fortomslengden er nå lengre grunnet mindre vannstand, varmere vann og mye bedre sikt i vannet. Du kan fiske med din favorittstang, uansett om det er enhånds eller tohåndsstang du liker best. Med en tohånds i 12-14 fot så dekker de det meste i de forskjellige elvene under mellomvannstand..
Mellomvannstand etter sommerflom
Dette er normalt en av de sikreste periodene underveis i sesongen. Det skjer mye positivt i elva etter en sommerflom, mange lakser har funnet seg nye standplasser, og nye lakser er kommet til hølene. Det er god temperatur og farge på vannet, ja nå smeller det! Dette vil vare i noen dager før elva blir liten, og laksen blir vanskeligere å fange igjen. Ta fisketuren rett etter sommerflommen, det kan anbefales. På denne tiden bruker jeg ofte den samme fiskestrategien og utstyr som før sommerflommen. Husk å prøve ei svart vinget og mellomstor tubeflue før du reiser hjem. En annen teknikk jeg bruker ofte under disse forholdene er, flyt/synk snører fra flyt/synk 1 til 5 og en liten Steffen Allys i ca 4-5 cm vingelengde.