Snakeroll

Dette kastet ligger mitt hjerte nærmest. Etter at jeg fikk se denne teknikken for første gang ble det fart i sakene, sjelden har jeg vært ute og trent så mye med fluestanga som i denne perioden. Jeg opplevde en helt annen verden av muligheter som effektiviserte mitt fiske.
Jeg hadde på denne tiden brukt Spey kastet i mange år, men kombinasjonen Spey og Snake Roll ga muligheter for helt nye måter å kaste på. Jeg bidro sterkt til å videreutvikle dette kastet, og mange fiskere forteller at de aldri hadde sett Air Snake teknikken før jeg viste den fram. Jeg kommer i tiden framover til å skrive mye om denne teknikken. Se film av kastet nederst i artikkelen.

Alternativene er: Enkel Snake roll, dobbel Snake roll, air Snake, Opposite air Snake. Behersker du dette vidunderlige kastet med begge armene, kommer du nesten aldri til kort i elva. Med disse kombinasjonene kan du kaste i svært sterk vind, og de plassene som fortsatt blir for trange for fluekasting, er det et spørsmål om du i det hele tatt kommer deg ut i elva uten stang også. Du kaster altså mer kontrollert i sterk vind med Snake roll. Grunnen til dette er at fortommen har en høyere hastighet når den treffer vannet i innkastet enn den har i Spey kastet. Når du utfører Snake roll bevegelsen med stanga, setter du i gang en rotasjon på snøret, og når snøret i sin helhet henger i lufta kan du rett og slett regulere hastigheten på snøret lettere. En annen fordel er at skyteklumpen blir forkortet ved hjelp av denne sirkel bevegelsen, dette hjelper deg med å kaste i veldig trange posisjoner, og du kan også vinkle kastet ekstremt mye. En annen ting jeg er veldig fasinert over med Snake roll, er at jeg i de fleste situasjoner klarer meg kun med en kastearm, jeg kan kaste og løse de fleste situasjoner med samme arm fra begge sidene av elva.

Når du fisker med Spey kast kan det oppstå to forskjellige situasjoner som er vanskelig når det blåser sterk vind.

1) Selv om du behersker enkel Spey kast med begge armene, vil du få problemer når det blåser sterk vind nedstrøms, da er det vanlig å skifte til dobbelt Spey kast, men selv her må du løfte snøret ditt oppstrøms mot vinden. I denne situasjonen er Snake roll og spesiellt med Air-teknikken et helt fantastisk kast å bruke, fordi du bygger opp innkastet fra le siden av kroppen i forhold til vinden.

2) Behersker du Spey kast kun med en arm, vil du ofte få problemer med det doble Spey kastet i forskjellige situasjoner. En annen viktig forskjell, er at det doble Spey kastet ikke favoriserer våre moderne stenger med kort slaglengde godt nok, fordi dette kastet har en rolig oppbyggende kasterytme. Snake roll derimot, er som skapt for raske stenger med skyteklumper. Snake roll er også lettere å vinkle med enn det doble Spey kastet, fordi du påvirker vinklingen allerede i innkastet nedstrøms deg.

Med kombinasjon av Spey kastet og Snake roll i alle utgaver, vil du bli en fantastisk dyktig fluekaster og en meget effektiv fluefisker. Det må på ingen måte oppfattes slik at dere tror jeg rakker ned på Spey kastet, i forhold til mine eksempler hvor Snake roll er mer effektivt en Spey kast. Dette skriver jeg fordi det finnes en kasteteknisk løsning nesten uansett hvilken utfordring du møter på når du behersker og kombinerer Spey kast og Snake roll. Min tanke med kombinasjonskastene jeg utvikler, er å bli en bedre fluekaster og laksefisker, jeg håper denne artikkelen gir deg lyst til å trene mer med fluestangen.

Et tips til:

De fiskedagene det blåser mye, er det en fordel å fiske med et synkesnøre. Dette skjærer gjennom vinden mye lettere, og du unngår at snøret driver for fort gjennom strømmen når vinden driver strømmen raskere nedstrøms i forhold til vannstanden. Dette gjelder også når elva er liten, da velger du bare et lettere synkesnøre. Jeg anbefaler synk 1/ synk 2.

 

Mvh.
Jan Erik.

Skroll til toppen