Flashwing series

Flashwing series

By Steffen Granbo

Prosjekt Flashwings ble startet på binderommet i mai 2019. Dette prosjektet startet med at jeg fikk inspirasjon fra ett bilde på instagram fra Eirik Fjelldal. Der han hadde en flue med hackle og kun mirageflash i vingen, selvfølgelig så var denne flua avbildet i munnviken på en storlaks. Jeg prøvde meg først på en lik som han la ut bilde av, men da så jeg fort at denne må jeg lage i de fargene jeg bruker mest. Til 2019 sesongen som ble den første for min del med disse fluene, så ble det laget en som var hovedsakelig Hot Orange med svart hackle og en i kobber, gull og litt orange. Hadde enormt trua på det med engang! Når de 4 første var klare så sendte jeg bildet på Facebook til Pappa, og responsen hans var full overtenning. Bare 3 uker senere så hadde han landet to storlakser på 9 og på 13,5 kg, de tre første dagene i juni. Det underbygde den gode feelingen jeg hadde om disse fluene.
For min del så hadde jeg utrolig god uttelling under og rett etter sommerflommene. Både på laks som gikk og laks som stod i hølene.

Nå har jeg utvidet denne ideen til ett konsept som bygger på flere av de kjente mønstrene man bruker til vanlig. Disse fluene i små størrelser utover sesongen når laksen har begynt å stille seg i hølene, vil være med å utfylle den motsatt-teorien man ofte ønsker å praktisere når man har fisket over samme hølen flere ganger. Eller som ett kort i ermet hvis man er mange som fisker på samme vald.

 

En av de største fordelene med disse fluene rent fiskemessig, er at selv en tube med en vinge på 12-14 cm er utrolig lett å kaste. Flashet holder ikke på vannet på samme måte som en hårvinge gjør. Når man løfter flashwingflua ut av vannet så vil vingen bli som en strek og veier ikke mer enn den vekten du har valgt på tuben – når den lander i vannet ute i elven så vil den «blåse» seg opp og svømme godt. Spesielt de store som jeg bruker en Turbo / Ufo Cone foran for å skape turbulens.
Jeg anbefaler å bruke tuberør som hook guide på disse fluene med US tube. Da gjerne i fargene som er beskrevet under hvert mønster. På de store fluene så har jeg best erfaring med en dobbel tubekrok. GL double tube #6 på de store over 8 cm for at kroken ikke skal tvinne seg inn i vingen. På de medium og små flashwingene så liker jeg best GL X-Strong trebbel krok #8-12.

Orange

The Orange var den aller første flashwingen jeg lagde tilbake i 2019. En blanding av både hot orange- og mirage flash, to materialer som spiller godt på lag. Når man ser fluer som denne, så er det lett å tenke at den kun fisker godt under forhold med farget elv og på en flomtopp. Det er en myte med modifikasjoner, det er uten tvil en av de mest effektive fargene når man faktisk har en slik flomtopp, men den kan også være en ekstremt lur flue å dra frem mot slutten av sesongen når de store hannlaksen står i hølen og ikke vil komme opp å ta en liten sunray i overflata. I de tilfellene så har jeg enormt tro på å sette på ei synkeline og en liten The Orange og servere med ett rolig og dypt drift over laksen.

Materialliste
Bindetråd: Svart
US-tube eller Beads: Hot Orange
Undervinge: Hot Orange Futurefibre
Vinge 1:
– Futurefly Predator Starflash Orange
– SSS AH HD Hot Orange
Hackle: Hot Orange
Vinge 2:
– SSS AH HD Hot Orange
– Crinkle Mirror Orange
Hackle: Svart
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Orange tuberør (lengde etter eget ønske)

Sierraflashwing

Sierraflashwingen var den andre versjonen av flashwing jeg lagde før 2019 sesongen, og allerede den første sesongen med kun 3 eksemplarer i flueboksen, så gjorde den rent bord. Dette er den flashwingen jeg har hatt best uttelling med over de årene jeg har brukt flashwings. Den har tatt laks under alle forhold og vist seg å være utslaget flere ganger. Det er nok under tidligfiske eller ved en sommerflom på rettur at den er mest egnet.

Dette er ett mønster jeg har i alt fra 16 cm og blytung til tidligfiske i Nordland og helt ned til 4 cm på alu-tube til slutten av sesongen for å lurefiske i øvre del av Gaula – får du sommerflom i en smålakselv med brunt vann, så bør du sterkt vurdere denne.

Materialliste
Bindetråd: Hot Orange
US-tube eller Beads: Metallic Orange
Undervinge: Hot Orange FuturefibreVinge 1:
– Futurefly Starflash Red and Gold
– SSS AH HD Hot Orange
– Flashabou Holo Orange
Hackle: Burned Orange
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Golden Brown eller Bronze
– SSS AH HD Hot Orange
– Flashabou Holo Copper
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Orange tuberør (lengde etter eget ønske)

Pathakorva flashwing

Pathakorva flashwingen er en ny satsning for 2022 i den kolleksjonen som skal gjøre fisket effektivt på de dagene jeg ikke ønsker å ha en flashwing med sterke farger, men allikavel ha gangen og bevegelsen fra flashwing-oppbygningen. Disse fluene har en mørkere fremtoning, men med en tapering av vingen etter det scenarioet jeg får i hodet mitt.
I juli 2021, så lagde jeg meg en 11 cm Pathakorva flashwing, helt spontant, og umiddelbart fikk jeg stor trua på den mixen med flash. På regnflommen i august i Gaula, så utfisket denne flua både Allys Schimp og The Orange flashwing – en interessant tanke. Så til denne sesongen så har jeg full range med Pathakorva flashwings og har en god feeling på det!

Materialliste
Bindetråd: Svart
US-tube eller Beads: Kobber
Undervinge: Hot Orange Futurefibre
Vinge 1:
– Futurefly Starflash Bronze
– SSS AH HD Pathakorva Bronze
Hackle: Fiery Brown
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Golden Brown
– SSS AH HD Pathakorva Bronze
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Orange eller Klart tuberør (lengde etter eget ønske)

In Flames flashwing

In Flames flashwing er inspirert fra Frödin sitt In Flames-mønster som er en blanding av rosa og orange med litt svart i fronten. Dette er blitt en av våre favorittmønster for tidligfiske på kaldt vann, uavhengig av om det er klar og farget elv. Jeg lager disse stort sett fra 6 cm og opp til 16 cm. De fluene på 6-8 cm er utrolig effektive hvis man får en juni med kald elv og middels vannføring

Materialliste
Bindetråd: SvartUS-tube eller Beads: Fl. Pink eller Metallic Orange
Undervinge: Hot Pink Futurefibre
Vinge 1:
– Futurefly Starflash Crimson Red
– Futurefly Starflash Predator Starflash Pink
– SSS AH HD Hot Orange
– SSS AH HD Evil Magenta
Hackle: Hot Pink
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Golden Brown
– Futurefly Starflash Crimson Red
– SSS AH HD Evil Magenta
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Orange eller Rosa tuberør (lengde etter eget ønske)

Golden flashwing

Golden flashwing har på kort tid blitt Jan Erik Granbo´s favoritt på lav vannføring, varm elv og solfylte dager i Stjørdalen. Denne fisker han ofte på synkeliner med enhåndsstanga og plasserer den rett foran nesen på laksen.
Dette kan og ses på som flashwing-versjonen av bananfluen til Micke Andersson – og de aller fleste vet når den skal fungere godt. Da kan denne være ett suppliment til når en hårvingeversjon ikke skaper det utløsende hugget, spesielt under forhold og fiskesituasjoner som du vet at den normalt fisker godt.

Materialliste
Bindetråd: Svart
US-tube eller Beads: Metallic Golden Yellow
Undervinge: Yellow Futurefibre
Vinge 1:
– Futurefly Starflash Golden Yellow
– SSS AH HD Hot Magma Yellow
Hackle: Gul
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Golden Yellow
– SSS AH HD Alta Gold
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Gult eller Klart tuberør (lengde etter eget ønske)

Sillen flashwing

Sillen er mønster som er kjent for å være bra på klart vann, enten i store krystallklare elver eller på lav vannstand i normalt mørkere elver. Med denne så ønsker jeg å utvide flashwingsserien til å ha noen varianter som fungerer på normalforhold. Spesielt under forhold med klart vann og når laksen går, slik at det blir ett ekstra blikkfang som kan lokke interessen til laksen. De største her og er svært giftige når det er snøsmelting, kald og stor elv tidlig på sesongen.

Bindeoppskrift / Små og medium fluer
Futurefly US tube Silver/Metallic blue
Hvit Futurefibre
Vinge 1
⁃ Futurefly Starflash Silver
⁃ Futurefly Starflash Ice Ice Ice
⁃ SSS AH HD Clear Water Blue
Silver Doctor blue hackle
Vinge 2
⁃ SSS AH HD Clear Water Blue
⁃ Futurefly Starflash Silver
⁃ Futurefly Tinselflash Black (som ett tak på toppen)
(Naturell JC)
Hook guide – Blank eller Light Blue tuberør

Grey and green flashwing

Grey and Green – mønsteret er en av de virkelige klassikerne innen laksefisket. Et mønster som fisker godt igjennom hele sesongen. I flashwing-utgaven så har jeg fisket best i perioder der laksen er på sin gytevandring oppover dalen, mens det er klart vann og lyst i været. Dette er også en av de mønstrene som jeg lager fryktelig små for å trigge laksen som står i hølene når det er lite vann. Målet er å få de små variantene til å forvinne i solgløttet og dukke opp rett foran snuten på laksen og skape en straksreaksjon – som kan føre hugg.

Materialliste
Bindetråd: Svart
US-tube eller Beads: Sølv
Undervinge: Fl. Chartreuse Futurefibre
Vinge 1:
– Futurefly Starflash Holo Silver
– SSS AH HD Greenlander Green
Hackle: Olive
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Gold and Green
– SSS AH HD Gaudy Green
– Firefly flash Light Chartreuse
– (Futurefly Starflash Black som et tak på toppen hvis du vil ha den litt mørkere)
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Fl. Green eller Klart tuberør (lengde etter eget ønske)

Chatreuse flashwing

Black and Green er en fargekombinasjon som mange har en forkjærlighet for. Både på når laksen stiger opp i elva fra sjøen på tidligfisket – spesielt i de klare elvene. Eller i typiske humusfargede elver når hovedflommen begynner å klarne opp, og laksen går fra høl til høl oppover dalen.

Dette har vært et mønster jeg ikke har hatt i boksen min siste to årene på grunn av at det har vært vanskelig å finne et Hot Chartreuse flash-materiale med rett konsistens. i vinter så kom Futurefly med sitt Predator Starflash, som leveres i en nydelig chartreuse-farge. Endelig så kan jeg få denne kombinasjonen med den utformelsen som jeg ønsker fra fluene mine.

Materialliste
Bindetråd: Svart eller Fl. Chartreuse
US-tube eller Beads: Sølv eller Black and Green AttiTubes
Undervinge: Fl. Chartreuse Futurefibre
Vinge 1:
– Futurefly Predator Starflash Chartreuse
– SSS AH HD Greenlander Green
Hackle: Chartreuse
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Black
– SSS AH HD Gaudy Green
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Fl. Green eller Klart tuberør (lengde etter eget ønske)

Yellow and White flashwing

Yellow and Whitewing er et direkte eksempel på “motsatt-teorien”. Når alle dine medfiskere har gått 5 runder hver med “normale” fargekombinasjoner som, svart og orange, svart og gul, en sunray eller en allys og ikke har kjent noe. Skal du gå med akkurat det samme på den påfølgende runden som alle før deg?

Dette er ei flue som har vist seg særs effektiv på starten av sesongen når det er klart, kaldt smeltevann og laksen kommer på elva, men har og vært en joker mot slutten av sesongen når temperaturen i elva har begynt å bli kaldere igjen.

Det kan og nevnes at hvit er en nokså uvanlig farge på fluene som brukes, men det er fra Troms og sørover, i Finnmark så fiskes det mye med, og tas mye laks på hvite fluer. Det er noe vi søringer kan lære litt av.

Materialliste
Bindetråd: Hvit
US-tube eller Beads: Metallic Golden Yellow
Undervinge: Yellow Futurefibre
Hackle: Gul
Vinge 1:
– Futurefly Starflash Golden Yellow
– SSS AH HD Hot Magma Yellow
Hackle: Hvit
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Ice Ice Ice
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Fl. Yellow eller Klart tuberør (lengde etter eget ønske)

Jock Scott flashwing 

Å kalle opp denne versjonen etter Jock Scott er ren kunstnerisk frihet, men og ett godt eksempel på hvordan jeg legger opp flashwingene mine. Det handler om å finne de fargekombinasjonene du har mest trua på, og bygge de opp med flash, slik at du får ei flue som har det samme hovedfargeinntrykket i en ny utforming.

Denne Jock Scott flashwingen ga meg min 3. største laks noen sinne på sin første runde i Nordland i 2021 sesongen. Sånt skaper ett kick og umiddelbar tru på denne flua. Og det er når trua er tilstede, man fisker godt.

Materialliste
Bindetråd: Mørk Rød
US-tube eller Beads: Sølv
Undervinge: Yellow Futurefibre
Vinge 1:
– Futurefly Starflash Golden Yellow
– futurefly Starflash Crimson Red
– SSS AH HD Octopuzzy Red
Hackle: Gul
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Golden Brown
– SSS AH HD Clear Water Blue
– SSS AH HD Mikkeli Blue
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Fl. Yellow eller Klart tuberør (lengde etter eget ønske)

Mikkeli Blue flashwing

Mikkeli Blue flashwingen er ny for 2022 sesongen – som også inngå i det å utvide flashwings-konseptet til mønster som fisker godt utenom når det kun er flom. Tidligere så har jeg mistet litt tru på de flashwingene jeg har av lysere farger, når mørket har kommet utover sesongen, men igjen så er det bevegelsen fra flash-vingen som er utrolig forlokkende under vann. Denne vil jeg har muligeheten til å bruke under de fleste forhold, og da må man tilpasse fargene og materialene deretter.

Dette er ett mønster som er kjent for mange laksefiskere, og fisker godt igjennom hele sesongen – både på nygått laks, men og den sære laksen som står i hølene.

Materialliste
Bindetråd: Svart
US-tube eller Beads: Black and Orange AttiTubes eller Sølv US/beads
Undervinge: Hot Pink Futurefibre
Vinge 1:
– Futurefly Starflash Midnight Blue
– SSS AH HD Mikkeli Blue
Hackle: Svart
Vinge 2:
– Futurefly Starflash Black
– SSS AH HD Mikkeli Blue
Orginal eller Artificial JC

Hook guide: Fl. Pink eller Klart tuberør (lengde etter eget ønske)

Skroll til toppen