Lav vannstand, fluesnørets betydning.

Fluesnørets betydning i dette fisket.

Dette temaet er jo noe jeg virkelig brenner for, jeg synes det er mye mer spennende og fiske laks når det er vanskelig og de andre fiskerne nærmest har gitt opp. Men jeg synes også at det er spennende fordi jeg ønsker å lære så mye som mulig om atferdsmønsteret til laksen, for selv å utvikle meg til å bli en så komplett laksefisker som mulig. De fleste laksefiskere liker jo høy vannstand i elva, og jevn oppgang med laks, jeg liker også og fiske under slike forhold. Men jeg mener at man bør beherske alle forhold man møter på i løpet av sesongen for å bli så dyktig som mulig, dette gir sesongen også en større mening. For om du «nærmest hater» lav vannstand i elva, og ikke gidder og fiske i de periodene, så mister du mye fisketid i løpet av sesongen og hele fisketuren/ferien kan bli ødelagt.

Det er også veldig lærerikt og fiske på lav vannstand, dette fordi at du lærer mye om laksens atferdsmønster under vanskelige forhold, det er lettere å gjøre observasjoner når elven er liten. Ved lav vannstand og høye vanntemperaturer så endrer laksen sin atferd, det er plutselig helt andre plasser i elva den vil stå i slike perioder. Og du må selv endre atferd for å kunne fiske riktig på disse «nye huggplassene». Lite vann i elvene får vi jo hver sommer i perioder og hvem vet, kanskje vil dette blir enda mer vanlig i årene som kommer.

Jeg har siden tidlig 90 tallet brukt svært mye tid på og fiske under slike forhold, jeg har skrevet fiskedagbok i mange år, notert nøye de forskjellige observasjoner jeg har gjort og ført statistikker over hvordan fisketeknikker som har fungert best til forskjellige tider. Og jeg har testet mine erfaringer i mange forskjellige elver, og sett at de samme observasjoner fungerer uansett elv. Jeg har i kjølvannet av dette arrangert foredrag om dette temaet i mange år, laget DVD filmer og skrevet mange artikler hvor jeg forteller om mine erfaringer om fluefiske på lav vannstand og sky laks.

Det jeg ønsker å formidle i denne artikkelen handler mer om utstyret, og ikke minst fluesnørets betydning for og lykkes med gode fangster på lav vannstand. Utviklingen av stenger og snører skjer raskt, så dette blir på en måte en oppgradering av den artikkel jeg har vedlagt link til; når det gjelder utstyret og noen nye erfaringer når det gjelder fiskestrategien.

Les elva.
Strømmene i elva endrer seg veldig når det blir lav vannstand, strømhastigheten blir roligere, strømpartier og dyprenna blir smalere. Og det dukker opp steiner og stillestående partier i strømmen som ødelegger det naturlige flytet du egentlig vil ha på flua. Og veldig ofte blir resultatet at fluesnøret driver over standplassene før flua, dette gir en negativ effekt som skremmer laksen i stedet for å trigge den. En annen negativ ting som skjer er at hastigheten på fluesnøret/ flua blir altfor treg, laksen tar lettere med god fart på flua. Fiskes flua for sakte, får laksen for god tid til å bestemme seg, og da er det veldig sjelden at den tar flua.

«Legg merke til det smale strømpartiet, her skal du ikke kaste mye feil før du skremmer laksen».

Viktig om fluesnørene.
Jeg har testet mange forskjellige snører, både Wf snører og skyteklumper. Og jeg liker aller best korte skyteklumper, med korte klumper så kan du fiske de smale strømmene på en bedre måte. Du får også raskere fart på en kort klump som legges perfekt i strømmen og følger den naturlige strømhastigheten i elva. Et lengre snøre blir vanskeligere å oppnå maks presentasjon med og det stopper opp i de stillestående partiene. WF snører bruker jeg i de minste elvene under lav vannstand, eller tørrfluefiske i øvrige elver. Her kan jeg anbefale enten ULS WF multi tip, eller de nye Fario Tactical eller vårt populære Bullet snøre som for 2020 har fått en oppgradering. Alle disse snørene egner seg perfekt for elvefiske. Ønsker du et Multi Tip snøre slik at du kan kombinere med flere spissvalg, så er det jo ULS snøret som gjelder. Vil du bare ha et snøre så er det enten Bullet eller Fario Tactical som gjelder.

                     

Veldig ofte så er det varierende strømhastigheter der man fisker, og som sagt så blir strømmene og dyprenna smalere på lav vannstand, og du vil da få roligere strømdrag på innsiden og yttersiden av strømmen. Lengre snører vil i større grad bli liggende i de rolige deler av elva og dermed vil du ofte få snøret og ikke flua først over laksen standplasser i strømmene. Dette skjer som oftest hvis du kaster for langt over strømmen og inn i det rolige strømpartiet. Da vil hovedstrømmen ta tak i snøret og flua vil komme slepende etter snøret inn i strømmen. Dette skremmer laksen slik at den ikke tar flua, denne posisjonen på snøret kan ikke sammenlignes med oppstrøms-fiske.

Det er veldig viktig å lese elva, man må se etter steiner og dødvanns-soner i strømmen som kan hindre snøret og fiske riktig i de forskjellige strømmene.

På mine laksefiskekurs lærer jeg deltagerne dette, og jeg har sett svært mange fiskere gjøre feil her. Jeg mener bestemt at dette er det viktigere å ha fokus på en selve fluevalget.

«Se den smale dyprenna, se også hindringer som steiner og «dødvannsoner», det er disse som ofte gjør at flua ikke fiskes riktig i strømmen».

En annen ting er selve kastet i forhold til presentasjon av flua, et kortere snøre er mye mer effektivt og kaste med fordi du plasker og bråker mindre, og det er jo et viktig poeng. Du kan enkelt løfte et snøre på ca 6 meter rett ut av vannet, og bruke kun et bak-kast før du gjør fremkastet. Og er du i en situasjon der du må bruke et Spey kast, så er det lettere med oppløftet og vinklingen med et kortere snøre, slik at du kan utføre Spey kastet med kun 1 stk nedlegg i vannet. Bruker du et lengre snøre som gjør at du trenger flere rullekast, eller at du ankrer fortommen i vannet noen ganger før fremkast, så vil dette gi unødvendig plasking som ikke er bra. Laksen ser mye lengre når strømhastigheten er roligere, og den vil kunne se dine bevegelser i vannskorpa fra mye lengre avstand en du tror. Denne plaskingen vil bli avslørt som noe veldig unaturlig og dermed så skremmer du laksen. Jeg har sett mange fiskere som har ødelagt sine egne muligheter før det første kastet er lagt ut i strømmen, fordi de har brukt for lange snører på lav vannstand.

Lengden jeg anbefaler på skyteklumpene er fra 6 m til ca 8,5 meter, dette for enhåndsfiske. Fisker du i større elver er 8,5 meter helt ok på lav vannstand, og fisker du i mellomstore til små elver, så vil en skyteklump på ca 6 meter være helt perfekt. Jeg har i mange år laget disse snørene selv, dette ved å bruke skyteklumper i tyngre vektklasser, som jeg har kappet kortere og finjustert til den lengden og gramvekten jeg ønsker til de forskjellige stengene. I dag slipper jeg å lage disse selv, fordi vi nå har fått slike skyteklumper i vårt Guideline sortiment.

ULS (ultra light scandi).
Dette er de snørene jeg vil anbefale deg for fiske med enhånds fluestang på lav vannstand. Dette er et sortiment med snører som leveres fra 12-18 gram, så disse dekker altså alt enhåndsfiske fra klasse #5 til #8. Det er 2 forskjellige varianter å velge i mellom, den første er en Multi tip versjon hvor du kan skifte spissene i forhold til hvor dypt du vil fiske flua. Den har da en flytende body, slik at dette blir et sink tip system.

Den andre er et 3D+ snøre, som er vanlige skyteklumper og som leveres i fra flyt til synk s3/s5/s7, begge variantene i ULS konseptet leveres med ferdige løkker. Snørene har en fantastisk god balanse i selve kastet selv om de er veldige korte, dette fordi at snøretaperingen er produsert som en triple dencity, altså 3D+. Dette gjør at balansen i snørene blir bedre, og du kaster i dag lengre med kortere snører en før i tiden da de kun var bygd med 1 dencity.

Det som skjer er at energioverføringen i snøret møter tyngre og tyngre motstand utover i fremkastet og denne effekten gir en liten oppbremsing av energioverføringen, som da gir den balansen vi trenger for å få gode nok presentasjoner av flua. ULS er jo Scandi snører, altså ikke Skagit snører, noe som gir en veldig stor forskjell når det gjelder presentasjonen av flua på sky fisk, og med det faktum at vi som oftest bør bruke overhodekastet i dette fisket.

Jeg fisker ofte med synkesnører på lav vannstand, og med rolig strømhastighet og et synkesnøre så kan selve kastet være en utfordring. Men med ULS snørene og den korte lengden samt 3d+ systemet så løfter jeg disse snørene rett opp av vannet, går så direkte inn i enten et Spey kast eller et overhodekast og gjør fremkastet uten en lyd. Disse snørene gjør deg veldig effektiv på alle måter under slike vanskelige forhold, kastet blir lettere, og presentasjonen av flua blir bedre. Det nytter ikke med ei perfekt valgt flue, hvis ikke kastet bidrar til at den fiskes riktig.

Stangvalg.
Utvalget av stenger er i dag enormt bra, det finnes mange forskjellige kombinasjoner med lengde og vektklasse. Du kan fint bruke en kort og lett tohånds eller ei switch stang hvis du ønsker det, spesielt i de litt større lakseelvene under lav-vanns forhold. Fisker du for eksempel i Gaula på lav vannstand, så kan du fiske effektivt med en 12 fot i klasse 7-8. Men kommer du til Forra på lav vannstand, så vil en 10 fots stang klasse 6-8 være det beste. Elver i størrelse som Øyensåaa, så bruker jeg stenger i klasse 5-6 under disse forholdene.

Det viktigste er selve vekten av snøret, jo tyngre snøre desto mer plasking i vannet i landingsfasen. Derfor vil jeg anbefale at du bruker en lettere stang enn den du fisker med på normalvannstand eller større elv. Lengden på stanga er litt mer smak og behag for den enkelte, og betyr ikke så mye som selve vektklassen.

Jeg fisker for det meste med enhånds på liten vannstand og sky laks, med ei enhåndsstang får jeg finere presentasjoner på alle mulige måter og uansett valg av kasteteknikk.

Fisker du med tørrflue, nymfer, oppstrøm eller stripende, så vil du oppnå en bedre presisjon i kastet for å kunne fiske flua riktig i de forskjellige situasjonene. Hvis du ser en laks vise seg i strømkanten, og du må treffe med centimeters presisjon, ja så synes jeg dette blir lettere med ei enhånds stang. Du fisker også med små fluer på en mer naturlig måte, et lettere/tynnere snøre som lar flua bevege seg mer naturlig er en stor fordel. Det blir ikke det samme og fiske med en 14 fots stang i klasse 9-10 og en nymfe i str 12.

Jeg vil gjerne anbefale deg våre nye Guideline ULS Hybrid stenger, disse er spesialdesignet til ULS snørene. De har en aksjon som demper ned farten på snøret og sørger for enda finere presentasjoner med flua, aksjonen er ganske dyp så den er veldig fin for alle varianter av Spey eller Snake roll teknikker. Og hvis du ønsker så kan du også bruke den som en ultra lett tohånds, da den har en noe lengre fightingbutt(nedre håndtak). Dette kan være en fordel der du fisker i trange posisjoner og under vindfulle dager. Du kan altså kaste tohånds teknikk med 10 fots stenger fra 12-18 grams snørevekt, det er indianerfiske det!

Valg av kasteteknikk.
Dette er også veldig viktig å ha fokus på, og bør være en del av planen for hvordan du ønsker å fiske av et strømparti. Jeg prøver for det meste å bruke et overhodekast, det kastet bråker minst, og det er ingen unødvendige plaskinger i vannet rundt deg før fremkast. Og det er også det kastet som har høyest presisjon og gir deg silkemyke nedlegg med flua i strømmen. Du skal være en ekstremt god Spey kaster for å kunne utføre dette like bra med et Spey kast eller Snake Roll. Spey eller Snake roll bruker jeg kun der jeg absolutt må, altså i trange posisjoner eller når det er sterk vind. Husk at med de korte ULS snørene, så vil du oftere kunne bruke overhodekastet fordi du trenger ikke så god plass bak deg som et lengre snøre.

Synkesnøre fiske på lav vannstand.
Og fiske med synkesnører er ikke så vanlig på lav vannstand, de fleste fisker med flyt eller kanskje intermediet snører under disse forholdene. Ikke så rart kanskje? Man ser jo at laksen ofte viser seg i strømmen så det er lett og tro at det er der den står. Og det er jo vanskeligere og fiske med et synkesnøre da dette ofte fester seg i bunnen på lav vannstand og rolig strømhastighet. Dette er nok årsaken til at det er blitt slik, altså at på liten vannstand så fisker vi fluene høyt i vannet. Jeg slår meg aldri til ro med slike «etablerte» sannheter, og opp i gjennom årene så har jeg utfordret mange slike teorier for og finne ut om det kan være andre ting som også fungerer. Og i dette tilfellet så kan jeg fortelle deg at å fiske med synkesnører fungerer svært godt på lav vannstand og sky fisk.

Du må sjekke utstyrsreglene der du fisker, fordi i noen elver innføres såkalt lett fiske underveis i sesongen, og andre elver har en fast dato som bestemmer at du bare kan fiske med flytesnører resten av sesongen.

For min del begynte dette med at jeg fisket mye med flyt/synk snører, og jeg oppdaget etter hvert at jeg fikk flere og større lakser på dette, sammenlignet med flytesnører og overflatefiske. Jeg gjorde helt beviste tester sammen med fiskekamerater, og jeg fant ut at den flua som fisker dypest den tar mest laks. Ofte når jeg fisket selv så tester jeg slik; jeg starter nederst i strømmen og fisker meg oppstrøms med flytesnøre og tørrflue. Og på den neste økta så fisker jeg med Riffling eller Foambers nedstrøms, og innimellom så viser jo laksen interesse for disse teknikkene. Jeg må nevne at jeg har fisket svært mye med Riffling hitch, og fått mange lakser på det. Men jeg ser at når jeg fisker flua så dypt som mulig i forhold til dybde og strømhastighet, så produserer dette flere «takes» en om jeg fisker i overflata. I de testene jeg gjorde i sesongene 2018/19, så fant jeg ut at jeg fikk 70 prosent mer laks når jeg fisket flua dypt, noe som var et ganske overlegent resultat.

«Jeg vet jo at i grunnere og striere elver så er bomberfiske med flytesnøre meget effektivt og populært. Mange elver er grunnere for eksempel i Finnmark, og da blir fiske med synkesnører ikke det meste effektivt av praktiske årsaker. Og i noen elver så er det jo bare flytesnører som er lov og bruke etter en visse dato. Men jeg har testet dette i bla Reppafjord- elva, og jeg produserte mange flere takes på synkesnører under lav vannstand der også».

Jeg har tatt utrolig mange fine lakser på snører som flyt/s1, flyt/s3 og flyt/s5. Disse snørene fisker flua veldig godt på lav vannstand, du får jo brukt den bakerste flytedelen til å skape fart med flua i strømmen, og flua fisker jo dypere og mer rett på laksen når du har valgt rett synkegrad på spissen.

Dette er i dag en etablert fiskestrategi for min del, og jeg beskriver dette som at man fisker flua «dypt og raskt», noe som ofte trigger laksen til hugg.

Denne erfaringen ga meg inspirasjon til og prøve og fiske enda dypere, og da måtte jeg jo bruke rene synkesnører. Dette ga umiddelbart gode resultater, og jeg fikk mange flere spennende opplevelser i enden av enhåndsstanga. Selvfølgelig er det litt vanskelige og fiske med synkesnører på lav vannstand, og det er ikke alle valdene som egner seg for dette. Men på de stedene der du har en rask og markert strøm, så er det viktig å få flua tidlig ned, altså før snøret/flua kommer inn i strømmen. Fordi du skal fiske dypt allerede før flua svinger igjennom strømmen, her står ofte de største laksene, og de er det ikke lett og trigge med et snøre som gjør at flua fisker høyt over laksen standplass.

Du bør tenke på at du skal «holde» god kontakt med snøret hele tiden, altså fra det lander i strømmen til du starter hjemdragene før neste kast. Dette gjør du best ved og utføre et rolig og kontrollert fremkast og med en perfekt timing av enten oppstrøm eller en nedstrøms luftmending. Hvilken luftmending du velger, er avhengig av strømmens fart og svingretning, og hvor takplassene er i denne strømmen. Når du har god kontakt med snøret i fra langingsfase til ferdig utfisket posisjon, så unngår du som oftest å sette flua fast i bunnen.

Jeg starter alltid litt tidligere med hjemdragene av flua med synkesnører sammenlignet med lettere snører. Valg av synkegrad er jo svært viktig i forhold til dybden i hølen, og hvor rask strøm du har til og hjelpe deg med. Men med god lokalkunnskap og gjentagende testing så finner du fort ut hvilket snøre du skal velge i forhold til hvor lav vannstand det er. Du ville nok bli forbauset over og se hvor korte fortommer jeg bruker, da i forhold til at det er lav vannstand og sky fisk jeg snakker om. Men min erfaring er at hvis jeg kaster perfekt, med et rolig og kontrollert fremkast med en godt timet vinkel på snøret i landingsfasen, så ser ikke laksen snøret i strømmen. Jeg fisker ofte med fortommer i ca 1-1,5 meters lengde, dette litt avhengig av hvor tungt synkesnøre jeg velger.

Husk å lese elva slik at du ser svingretningen på strømmen før valg av kastevinkel og luftmending. Selve oppløftet av snøret før nytt kast, bør jo foregå uten for mange rullekast. Unødvendig plasking i vannet med tanke på fluekastingen er viktig og unngå. Så om du bruker et Spey kast, så er det viktig at dette foregår så lydløst og usynlig som mulig. Derfor bør du unngå at du ankrer fortommen mange ganger i vannet før fremkastet. Og her kommer også dette med snørevalg inn som er avgjørende faktor. Og det beste som sagt er å bruke en kort skyteklump fordi denne er lettere og løfte ut av vannet, og igjen så vil jeg anbefale Guideline ULS snørene. Disse er som sagt tripple dencity snører, og med en 3D snøretapering så løfter du disse snørene letter ut av vannet i oppløfts-fasen. Et 3D snøre har lettere synkegrad bakerst og blir så tyngre utover snøret mot spissen, eks s2/s4/s6.

Derfor henger disse snørene på skrå i vannet, og da er den delen som ligger høyest mot vannflata, nærmest deg. Det er denne effekten som gir deg denne løfte – fordelen, og du unngår masse unødvendig plasking og bråk i vannet. Det er ULS 3D+ snørene som leveres som rene synkesnører. Multi tip versjonen av dette konseptet er da et flyt/synk snøre.

«Laks ca 9 kg, tatt på enhånds klasse 7 og ULS 3D+ I/s2/s4».

Håper denne artikkelen gir deg inspirasjon til og prøve og fiske oftere under slike forhold! I løpet av denne vinteren skal jeg arrangere en rekke foredrag om temaet, og jeg vil bli å treffe på følgende steder. Så hvis du vil høre mer om mine erfaringer for fiske på lav vannstand og sky fisk, så er det bare å møte opp.

Skroll til toppen