Facebook

Valg av skyteline.

Skyteliner er også en viktig del av fiskeutstyret, du kan effektivisere fisket ditt betraktelig med å velge rett skyteline. Skyteliner er ofte i fokus med tanke på diskusjoner angående fiskeutstyr, og her er det mye "smak og behag" som avgjør valget av skyteliner. Det punktet som sjelden er med i disse diskusjonene, er bruksområdene hver enkelt skyteline har, og som helt bevist er spesialdesignet av produsentene for å fungere optimalt til forskjellige situasjoner!

I mange år har jeg vært med og testet utalige mange forkjellige skyteliner, ikke minst har jeg fisket med klumpsystem/skyteliner i de siste 20 årene. Dette har gitt meg en god erfaring hva som fungerer for mitt fiske, derfor kan jeg fortelle at jeg har forskjellige "favoritter" når jeg skal velge skyteline. Dette gjør at når jeg har klargjort mitt fiskeutstyr for en ny sesong, så har jeg alltid minst 2 forskjellige skyteliner montert på mine fluesneller.

Jeg vil forklare forskjellen på skyteliner på en litt annen måte en det produsentene gjør, for i denne artikkelen vil skytelinens bruksområde stå i fokus.

Det finnes 2 forskjellige ”hovedgrupper” med skyteliner:

1) Klassiske skyteliner med coating.

2) Glatte skyteliner, produsert av forskjellige blandinger med nylon.

Disse skytelinene fungerer veldig forskjellige og du bør være veldig bevist slik at du finner den skytelinen som fungerer best i forhold til hvordan du fisker, og hvor du fisker!

Skyteliner med coating: Mange laksefiskere foretrekker ei slik skyteline, dens fordeler er at den er lettere å holde i fordi den er tykkere og har en normal coating som yterkjerne. Det er lettere å åpne knuter som oppstår under fiske også fordi den er tykkere. Denne skyteline- varianten passer godt både for fiske fra land og båtfiske fordi yterkjernen tåler mye juling mot stein o.s.v. Den flyter også veldig godt slik at den i tillegg er fin å bruke når du vader. Minuset med disse er at friksjonen er større mot stangringene, slik at du kaster kortere med denne typen skyteliner.

Glatte skyteliner: Dette er vel de skytelinene som er mest diskutert i både negativ og positiv retning. Disse skytelinene er produsert i forskjellige blandinger av nylonmateriale, det er forskjellige faktorer som gjør at de har forskjellige bruksområder. Dette bestemmes av materialblanding, form, flyte eller synkeegenskaper. Disse skytelinene er helt klart mine favoritter. Jeg liker at de skyter av gårde i stor fart, noe som er mulig på grunn av det harde nylonmaterialet, denne materialblandingen sørger også for at presisjonen øker under fisket. Sist men ikke minst, denne typen skyteliner er de som hjelper deg med de lengste kastene.
Innefor denne kategorien av "glatte skyteliner" finnes det faktisk også to forskjellige varianter.

 

Perfekt fiskeposisjon for Guideline Compline.

 

Den første er, Guideline Compline: Dette er ei line som på grunn av at den er "helstøpt" synker noe ned i vannet, også formen på disse linene gjør at de i tilegg ikke slipper så lett i fra vannet når du fisker i vadende posisjon på rolige strømpartier. Vader du dypt og fisker med ei slik skyteline, vil du oppleve at lina "låses" noe fast i vannet, og mange kast blir mislykkede. Derfor er disse linene egentlig beregnet for fiske fra land og raskere strømområder. Når du fisker fra land legger du skytelina over stein/røtter osv, da vil denne skytelineutgaven være den beste fordi de tåler mye mer juling enn de "hule" utgavene, dette fordi at de er sterkere pga sin helstøpte form. Den ovale formen på skytelina gjør at du får penere kast, da hastigheten i utskytingen/overrullingen er større med fluekasting fra land, friksjonen som oppstår mellom lina og hver eneste stangring sørger for bedre presentasjoner, noe som øker snittlengden din betraktelig. Jeg kan anbefale Guidelines skyteline Compline, den er helt suveren for laksefiske fra land og fiske i normalt strømmende vann.

 

Perfekt fiskeposisjon for Guideline Shooter.

 

Den andre er, Guideline Shooter: Dette er skytelina som har god flyteevne og som egner seg best for fiske i vadende posisjon, fordi den har " hule celler" innvendig, dette sammen med formen på lina som sørger for at den ikke "låses" fast i vannet. Alt dette gjør at friksjonen mot stangringene er minimal, derfor er dette lina som hjelper deg med de lange kastene når du vader dypt. Feil bruksområde for denne skytelina er fiske fra land, fordi den ikke er så sterk i møte med steiner osv, de fleste kastene blir også mislykkede fordi denne skytelina vil ha altfor stor utgangshastighet ved landfiske. En siste fordel med ei flytende skyteline er når du fisker med småfluer på liten elv, der det er lurt å ha stor hastighet på flua i forhold til strømhastigheten, ei synkende skyteline bremser opp flua i sin ferd inn mot land.

 

 

Med 2 forskjellige skyteliner montert på dine sneller, vil du altså få et mer effektivt fiske og lengre snittlengde med å utnytte skytelinenes forskjellige egenskaper.

 

Legg opp skytelina i forskjellige løkkelengder i fingrene før du kaster.

 

De glatte skytelinene har noe minne fordi de er produsert av nylonmaterialer, det er nettopp dette som gjør at noen laksefiskere ikke liker dem, jeg har aldri opplevd dette som noe problem. Fiskeutstyr er litt "gi og ta" med tanke på fordeler/ulemper uansett. Så at jeg må strekke disse linene innimellom synes jeg ikke er noe problem i forhold til de fantastiske skyteegenskapene de har. Jeg strekker skytelina når jeg starter opp fisket, jeg strekker meter for meter etter hvert som jeg kaster lengre, dette må jeg gjenta noen ganger men etter hvert blir de myke og fine slik at problemet er borte.

 

Compline i strømmende vann er ingen problem.

 

Ny type skyteline for 2012.
Guideline vil for sesongen 2012 presentere en ny skyteline som nærmest er en "hybrid" i mellom de glatte skytelinene og skytelinene med coating. Denne heter LSL, og er produsert med et hardere materiale og gir derfor en glattere coating sammenlignet med de gamle coatede skytelinene. Dette gjør at du får ei line som er like god å holde i når du fisker, men også som vil skyte raskere ut fordi friksjonen i møte med stangringene er mindre. Jeg liker at ei skyteline har rask energioverføring, da dette er en stor fordel når man fisker på vindfulle dager og i trange posisjoner. Det blir da lettere og få full strekk på fortommen, slik at flua fisker perfekt med en gang den lander på vannet. Den leveres med ferdig løkke i front og er også tapert i fremre del for å være sterkere mot slitasje. Så dette kommer til og bli den nye favorittlina til mange fluefiske.

Mvh.
Jan Erik Granbo.

 


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp