Facebook
Tubefluer for fiske med enhånds stang.

Jeg anbefaler deg å binde tubefluene dine med korte tuberør når du skal fiske med enhåndsstang og tubefluer, dette gir deg mange fordeler i det praktiske fisket. Tubefluer med korte kropper blir mye lettere å fiske med, fordi de ikke har så stor motstand, verken i vannet eller i luften når du kaster. Binder du vingen med myke hårmaterialer som rev eller tempelhundshår, vil flua få en nydelig svømmende gange i vannet. Det er også viktig å balansere tubeflua. Mange bruker Cone Heads til dette, jeg liker best å bruke blytråd fordi jeg vil bestemme vekten på hver enkelt flue selv. Det er lettere å binde med blytråd også, og den faller aldri av under fisket. Når jeg binder mine tubefluer bruker jeg 2 forskjellige rørdimensjoner, det tynneste er i størrelse small, det tykkeste er i large, dette er den kombinasjonen jeg bruker mest. På liten sommerelv, bruker jeg den aller tynneste kombinasjonen som er x-small og medium. Jeg binder kroppen på flua på det tykkeste røret, vinger og fronthackel bindes på det tynneste røret. Jeg binder inn vingen motsatt, slik at jeg bretter vingen tilbake, sammen med diameterforskjellen mellom de 2 tuberørene, sørger dette for at du kan binde fluer med kjempelange vinger, som ikke henger seg fast i kroken når du kaster. Hodet blir også veldig lite når du binder ferdig på det tynneste røret. Tidlige var det lengden på kroppen på tubeflua som bestemte størrelsen, i dag er det vingelengden. Jeg kan med denne bindeteknikken fiske med fluer opp mot 10 -14 cm vingelengde selv med utstyr i klasse 6. Jeg skiller mellom de fluene jeg binder for fiske med tohånds, kontra enhåndsstang. For tohåndsfisket bruker jeg lengre tubekropper, spesielt med de fluene jeg bruker på flomelv.

Konstruksjon av korte kropper bundet på plastrør.

Bilde 1.
Legg på noen surringer med bindetråden på det tynneste røret før du skyver disse sammen. Husk lakk, dette sørger for at flua blir sterkere.

Bilde 2.
Det tynneste røret skal kun ca 0,5 cm inn i det tykkeste røret. Dette for at det skal være plass til tubekroken.

 

Bilde 3.
Legg på blytråden. For fiske med tubekroker i størrelse 6 og 8 = 22 surringer. Størrelse 10 og 12 = 18 surringer. Bind blytråden i to etasjer, halvparten av surringene fremover og halvparten tilbake. Nå oppnår du en høyde som er lik det tykkeste røret, altså en forlengelse av kroppen. Husk å feste blytråden med bindetråden. Du binder ferdig kroppen på blytråden. Det tykkeste røret skal være ca 1 cm langt, det blir ca 1,5 cm inkludert blytråden. Dette passer for deg som ønsker at tubekroken skal sitte fast i røret. Vil du ha kroken hengende løst, kan du klare deg med kortere lengde av det tykkeste røret.

Bilde 4.
Denne flua ”roper” nærmest på laksen i sin ferd mot land.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp