Facebook

Artikkel serie Snake Roll, del 3

Innkast fra lufta.
Det hender ganske ofte at man fisker under forhold som gjør fluekastingen veldig vanskelig, de dagene vinden er ekstra sterk eller når man fisker i veldig trange posisjoner, er det ikke lett å være fluefisker. Men det verste av alt er når begge disse faktorene utfordrer deg samtidig, da er det vanskelig og fiske flua så effektivt som man ønsker. Vi fluefiskere må også forholde oss til at fluesnøret er kastevekten i fluefiskeutstyret, i tillegg er denne kastevekten ofte ganske lang, derfor er det vanskelig med fluekasting i sterk vind.

Men med dagens utstyr, og ikke minst de moderne kasteteknikkene greier vi å kaste i trangere posisjoner og sterkere vind en noen gang tidligere. Det er ganske mye man kan gjøre for å påvirke fluesnøret til og trenge igjennom vinden, og i denne artikkelen skal jeg fortelle deg mer om innkastene som kommer i fra lufta foran deg.

Jeg begynte med ”air snaken” for ca 15 år siden, denne nye teknikken ga fluekastet økt kraft, høyere snørehastighet og lengre kastelengder under de vanskeligste forholdene i elva, sammenlignet med vanlige Spey og Snake rolls. Årsaken til at dette skjer er at fortomen treffer vannet i ankringsfasen med høyere fart når du stopper stanga i oppløftsfasen og Spey bukta låses i mellom vannet og stangtoppen, det som da videre skjer er at Spey bukta trekker hardere bakover og dermed spenner stanga med mye mer kraft sammenlignet med et innkast som kommer fra normalposisjon i vannet foran deg.

Se en kortfilm for Air Snake kastet.
Filmklippet er fra min nye film som heter, Tohånds videregående fluekasting. Mine beste kasteteknikker.

Grunnteknikken for Air Snaken.
1) Det er best å bruke rullekastet til å løfte snøret opp i luftposisjonen foran deg, dette gjelder for alle de forskjellige ”Air” variantene du ønsker å bruke.

2) Det er viktig at du ikke setter for mye kraft i fremkastet i denne fasen, eller løfter snøret for høyt opp i lufta, da blir det vanskeligere og kontrollere innkastet.

3) Når snøret henger i lufta foran deg, beveger du stanga mot innkastet og oppløftsfasen. I denne posisjonen kan du bruke mer kraft i innkastet fordi snøret henger uforstyrret i lufta, og det er her alle fordelene ligger også med dette kastet.

4) Nå kan du påvirke snøret til og trenge igjennom vinden i alle retninger, med økt kraft mot innkastet, vil du få økt hastighet i fremkastet, dette hjelper deg rett og slett til og beherske vinden lettere.

I dag er denne teknikken utviklet både for det enkle Spey kastet og alle Snake Roll variantene.
Altså vil de forskjellige ”Air” variantene være.
Spey Kast variantene: Enkel Spey med innkast fra lufta, Back hand air Spey. Denne teknikken egner seg ikke som dobbelt Spey kast.

Snake Roll variantene: Enkel Snake Roll med innkast fra lufta, dobbel Snake Roll med innkast fra lufta, Back hand air Snake, Opposite air Snake.

Jan Erik.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp