Facebook

Ole Kristian Skaar.

Neste fluebinder ut i denne artikkelserien er Ole Kristian Skaar fra Sarpsborg. Ole Kristian er en meget ivrig fluefisker, første gang jeg traff Ole Kristian var på et fluekasterkurs jeg hadde i Sarpsborg. Etter dette var han på mange kurs hos meg både på fluebinding og kastekurs, laksefiskekurs og foredrag om fluefiske etter laks. Og denne karen var det noe spesielt med, det kunne jeg se med en gang - så ivrig og så til de grader perfeksjonist på alt han drev med. Han lærte seg fluekastingens kunst på en meget bra måte og fluebindingen utviklet han lengre enn de fleste! Hør bare her; han binder fluer profesjonelt for salg i sitt eget firma Flies of Norway, han innehar en meget spesiell kontrakt med Gaula Natursenter hvor han er den eneste som binder den offisielle Gaulaflua for salg og denne flua selges kun igjennom Gaula Natursenter. Og Ole Kristian var eneste Nordmann som deltok på fluefiskemessa som fluebinder i Stockholm i år. Legger jeg til at det er vanskelig og treffe en triveligere kar ved elva, så har du en god beskrivelse av hva denne fluefiskeren står for.

 

 

1) Hvor mange år har du fisket laks med fluestang?

* Min laksefisker karriere hadde sin spede start i 2004. Jeg har alltid fisket laks med fluestang, fordi det er dette som tiltaler meg aller mest. Det er noe med fluekastinga i forhold til fisket som gjør at dette blir ennå mer interessant.

2) Hvilke elver har du dine erfaringer fra, og hvilken er din favorittelv?

* Min "hjemmeelv" og dermed den elva jeg fisker oftest i er Aagaardselva i Østfold. Dette er ei lita trivelig elv som i forhold til sin beskjedne størrelse gir bra uttelling om man anstrenger seg litt. MEN det er dermed ikke sagt at dette er min favorittelv, det er det nemlig Gaula i Sør-Trøndelag som er. For meg som laksefisker er dette og da aller helst Haltdalen mitt paradis på denne jord. Det som er litt trist i denne sammenhengen er at hver gang jeg skal hit å fiske må jeg kjøre ca. 55 mil hver vei.

3) Hvor stor er din største fluefangede laks, og på hvilken flue fikk du denne?

* Min største fluefangede laks, som også faktisk var min aller første veide 9,5 kilo. En nygått sølvblank og luset fisk. Denne fikk jeg i min andre sesong i Aagaardselva. Flua jeg tok den på var ei orange flue uten noe spes. navn, men den kan minne litt om en General Practitioner ( G.P.).

4) Hva er dine 2 absolutte favorittfluer, og hvorfor?

* Jeg har mange "favorittfluer" som jeg ikke vil gå til elva foruten, men om jeg må velge 2 av de hotteste må det bli som nr.1 GREY AND GREEN og som nr. 2 har jeg valgt å ta med Granbokorhva.
Disse fluene har gitt meg så mange gode opplevelser i begge de to elvene jeg fisker at jeg må velge disse. Dette gjelder alle former for kontakt med laks. Enten landede fisk, mistede fisk og ellers andre reaksjoner som gjør fisketuren til en god opplevelse.
At fluene er flotte å se på og samtidig enkle å binde setter bare prikken over i'en.
Med disse to fluene dekker du også mesteparten av behovet under forskjellige forhold, det være seg etter en flom (grumset vann) eller lita også klar elv.

Ettersom jeg er veldig glad i å "konvertere" fluemønstre til "Speystyle" legger jeg også ved beskrivelse av hvordan disse bindes.

 

 

 

Bindeoppskrifter:

GREY AND GREEN:
Tag: Sort struts eller ullgarn.
Kropp: Bakerste halvdel: Sølv mini flatbraid, fremre halvdel: Olive Ice Dub.
1. Hackle: Oliven soft hackle
Undervinge: Oliven rev eller liknende
3-4 angelhair farge olive som brettes dobbelt
2. Hackle: / fronthackle naturfarget teal
Overvinge: Grå rev eller liknende.
Hode: Oliven bindetråd.

På Spey varianten legger jeg først 10-15 tørn med smal oval sølvtinsel, butten er av struts herl. Deretter kommer sølv flatbraid, fremkroppen er av olive icedub.
Speyhackel av grå hegre e.l. som kryssribbes med small oval sølvtinsel.
2-3 tørn oliven softhackle, 2-3 tørn naturfarget teal.
Vingen er av bronzemallard. Legges som et "tak".
Hode oliven bindetråd.

 

 

GRANBOKORHVA:
Tag: Sort ullgarn eller struts herl
Hale: Hot orange fluoro fibre
Kropp: Bakre halvdel av gull flatbraid, fremre halvdel av SSS dubbing farge ALTA gold.
1. hackle: Orange softhackle
Undervinge: Orange rev e.l.
Flash: SSS Hot orange Flames
2. Hackle: Sort softhackle
Overvinge: Sort rev e.l.
Hode: Sort bindetråd.

På Spey varianten legger jeg først 10-15 tørn med small oval gull tinsel, butten er av struts herl. Deretter kommer gull flatbraid, fremkroppen er av SSS dubbing Alta gold.
Speyhackel av orange hegre e.l. som kryssribbes med small oval gulltinsel.
2-3 tørn sort softhackle.
Vingen er av skulderfjær fra gås, farge sort. Legges som et "tak".
Hode sort bindetråd.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp