Facebook

Mellomstor elv.

Fra ca midten av juni, og utover sesongen er elva i perioder mellomstor. Dette er tilsynelatende fine fiskeforhold. Det er så deilig å komme fram til elva for å ha noen dager fiskeferie, det og komme ned til elva å se at det er god vannføring, gir alltid en sitrende følelse i kroppen. Men jeg har ikke bare gode erfaringer med denne vannstanden. Det er alltid slik at de forskjellige områdene i elvedalen påvirker laksens oppgangsmønster på forskjellige måter. Og det er mange plasser som blir transportetapper på så fine forhold, sett med laksens øyne.

Generelle råd.
Som du sikkert har skjønt, så mener jeg at god lokalkunnskap om elva, er noe av det aller viktigste med tanke på at man ønsker å fange laksen under alle forhold man møter på i løpet av sesongen. Det er noen punkter man bør ha kontroll på. Laksens oppgangsmønster i elva, og hvilken vannstand som er oppgangshindrende for laksen på det valdet du fisker på. Med denne kunnskapen på plass, kan du lettere beregne når laksen stopper der du fisker, dette vil øke muligheten for gode laksefangster. Det er flere områder som blir transportetapper for laksen på mellomvannstand. Med transportetapper mener jeg områder som har et jevnt strømdrag, og som ikke ”krangler” så tøft med laksen, slik at den kan svømme lett oppover, uten for stor kraftanstrengelse. Når mange lakser svømmer sammen oppover elva, kan det være vanskelig å få den til å ta flua. Det er lettere å få fast fisk på kroken når den stopper for å hvile. Jeg sier ikke at det er umulig og få den til å ta, men dette vil være avhengig av hvor fort den går, hastigheten påvirkes av når i sesongen elva har mellomvannstand.

Mellomvannstand etter vårflommen.
På denne tiden vil temperaturen i elva være varmere, ca 9-12 grader. Både vannstand og god temperatur vil bidra til at laksen har stø kurs oppover elva. Det vil så tidlig i sesongen, hovedsakelig være storlaksen som dominerer, men de første mellomlaksene er nå på plass i elva, dette gir alltid økt stemning for oss fiskere. Det er ikke mange lakser som har kommet fram til sine ”barndomshøler” på dette tidspunktet, så den vil være i en stadig forflyttning, fargen på vannet er ofte helt klar på denne vannstanden. Dette er momenter som forteller oss mye om hvordan utstyr vi bør fiske med. Når det gjelder fluevalget, velger jeg fortsatt å fiske med ganske store fluer, gjerne de samme fluemønstrene som jeg bruker under vårflommen. Forskjellen er at de er litt mindre, med noe mindre glitter i, vingelengden på fluene er nå ca 6-10 cm. På vårflomfiske kan de være så store som 12-16 cm, se artikkelen under menyen ”Fluer” (flueboksen for vårflomfiske). Jeg liker store fluer fordi laksens atferdsmønster tilsier at den svømmer ganske konsentrert oppover elva, derfor er det lettest å fange dens oppmerksomhet med slike fluer. Jeg bytter ut Flomtuben med Granbokohrva, denne fisker alltid bra. Ellers finner jeg nå fram mange av sommermønstrene, da i de størrelser jeg nevner. Red Butt som tubeflue er en klar favoritt nå og i tiden framover. Jeg har også en annen flue som fisker effektivt på dager med lavt skydekke og klart vann. denne er selvkomponert og heter ”Volden flua”, navnet fikk den etter sin dåp på et vald i Orkla som heter Volden. Allerede på første økta fikk jeg en fin mellomlaks på denne flua, med denne flua har jeg tatt mange lakser siden den gang. Snørene jeg velger, er fortsatt synkesnører i skyteklumpversjon, men nå i lettere synkegrader enn på vårflommen, nå er det fra intermediet til synk 2, som er de mest brukte snørene. Et av mine favorittsnører er flyt/synk 3 snøret fra Guideline. Fortomslengden er nå lengre grunnet mindre vannstand, varmere vann og mye bedre sikt i vannet. Du kan fiske med din favorittstang, uansett om det er enhånds eller tohåndsstang du liker best. Jeg liker svært godt å fiske med enhånds i 10 fot klasse 9 på denne vannstanden.

Mellomvannstand før sommerflom.
Lengre ut i sesongen, når elva har vært liten i perioder, kommer det av og til sommerflommer. På denne tiden har mange lakser funnet sine gytegrunner, dette gir oss laksefiskere bedre muligheter, fordi at vi nå kan utnytte atferdsendringen til laksen som er påvirket av værforholdene, på forskjellige måter. Det vil ha noe å si når sommerflommen kommer i forhold til hvor du fisker i elva. Husk at med mellomvannstand i tiden før sommerflommen når sin flomtopp, er elva ofte litt farget av regnvannet. Dette gir oss store fordeler, fordi fisken ikke er så sky på farget vann.. Det er viktig at elva stiger sakte, dette gir best fiske, kommer regnet plutselig og øker vannstanden i elva på kort tid, er ikke fisket så bra. Derfor er alltid mellomvannstand etter sommerflommen en sikrere periode å fiske på. Utstyrsvalget vil være ganske likt det jeg nevner først i artikkelen, den store forskjellen er at temperaturen i elva nå er enda varmere, slik at det kan brukes lettere utstyr og mindre størrelse på fluene, på farget vann er jo flomfluene kjempeaktuelle igjen, fluer i Phataghorva, Allys Shrimp eller GP farger er alltid ett sikkert valg. Snørene jeg bruker er varianter mellom intermediet, flyt/synk 1, flyt synk 3. Flytesnører bruker jeg mest på liten sommerelv. Jeg planlegger alltid min fiskestrategi etter teorien om laksen ”går eller står”, dette forteller meg alt om de plassene jeg bør fiske på. Dette skal jeg forklare nærmere i neste avsnitt.

 

Laks som går.
Generelt kan vi si at i høler hvor det har samlet seg opp mye laks, vil det være mange lakser som fortsatt skal vandre oppover når elva stiger. Er det da langt nedstrøms til neste ”stoppeplass”, vil det ta noe tid før ny laks kommer opp i denne hølen. Da kan det ofte være bedre å kjøre oppstrøms til neste ”stoppeplass”, særlig hvis denne avstanden er kortere i forhold til den naturligste ”stoppeplassen” nedstrøms din høl. Da kan du utnytte denne situasjonen meget effektiv, du kan først fiske på laksen som du vet gikk fra hølen, deretter dra nedover igjen for å fiske på de nye laksene som er kommet til din høl. Du vil få litt bedre tid på deg hvis elva stiger sakte, da øker muligheten på de laksene som skal videre også. Atferden til laksen er nå at den siger opp fra dypet i hølen, etter hvert som elva stiger, så går den lenger opp i strømmen for å gjøre seg klar til en ny etappe, venter litt til det er nok vann, før den setter fart. I dette øyeblikket er det ofte lurt og fiske med ei Riffling Hitch tube, eller en annen tørrflue som bråker i overflata.

Laks som står.
De laksene som er kommet fram til sin barndomshøl før sommerflommen inntreffer, vil ta flua lettest når de ”nye naboene” kommer. Ett annet magisk øyeblikk er når forflytningen i hølen er i gang, der noen lakser skifter standplass, men andre gjør seg klar til og ta seg lengre opp i elva. Jeg har god erfaring med å fiske i denne stunden, fordi laksen har økt adrenalin i kroppen, og er allerede godt provosert av de intrigene som oppstår. Den vet at det snart kommer nye naboer også, og det liker den slett ikke. Men min erfaring er faktisk at de ”nye” laksene er de som lettest lar seg lure. Dette ser du også ved at laksetakene ”flytter” seg lengre bakpå hølen.

Mellomvannstand etter sommerflom.
Dette er normalt en av de sikreste periodene. Det skjer mye positivt i elva etter en sommerflom, mange lakser har funnet seg nye standplasser, og nye lakser er kommet til hølene, det er god temperatur og farge på vannet, ja nå smeller det! Dette vil vare i noen dager før elva blir liten, og laksen blir vanskelig å fange igjen. Ta fisketuren etter sommerflommen har dempet seg litt, det kan anbefales. På denne tiden bruker jeg ofte den samme fiskestrategien og utstyr som før sommerflommen. Husk å prøve ei svart vinget og mellomstor tubeflue før du reiser hjem. En annen teknikk jeg bruker ofte under disse forholdene er, flyt/synk 3 snøret og en liten Allys variant i treblekrok størrelse 12 eller 14.

Generelle fisketips.
Jeg nevner at mange områder i elvedalen blir transportetapper for laksen på mellomstor elv. Hvis du tenker etter, så har du selv sikkert opplevd mange ganger, at det har vært ”fine” forhold i elva, men at fisket er elendig. Det er veldig lett og bli for stedbunden i denne situasjonen, for vi mener at elva er så fin, så nå smeller det snart. Vi ser på kalenderen og temperaturen, og tenker at nå er det sommerforhold, så velges fiskeutstyret etter disse teoriene. Det blir feil mange ganger. Når vi etter noen dager fortsatt ikke har fått laks, kommer unnskyldningene, ”nei, det gikk ikke laks”. Eller denne! ”De oppom og de nedenom oss fikk fisk”. Sannsynligheten for at det gikk laks disse dagene er større enn du vil tro. Du kan da ha fisket på en typisk transportetappe, på slike plasser hjelper det kun å fiske noe dypere og med større fluer. Det andre du kunne ha gjort var å flyttet plass. Husk at når du vurderer et laksevald, så må du ikke bare se på det valdet du skal fiske på, det er faktisk like viktig å vite noe om hvordan elva ser ut både nedstrøms og oppstrøms ditt vald, det forteller deg mye om laksens atferdsmønster på ditt vald. Jeg fisker noen ganger med ”sommerutstyr” på mellomvannstand, dette vil si mindre fluer og lettere synkesnører, men hvis jeg skal ”prosentfordele” utstyrsvalget så fisker jeg 70 % med ”lett, flomelv utstyr”, og de siste 30 % med ”sommerelv utstyr”. Avhengig av hvor i elva jeg fisker. Husk spesielt på fisketeorien, dypt og rask når elva er mellomstor.

Fluevalg for mellomstor elv se menyen ”Fluer” og flueboksen for "Mellomstor elv”.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp