Facebook

Hvilken enhånds stang skal jeg velge til mitt laksefiske?

Dette er det mange som spør meg om. Problemstillingen går på hvilken lengde, vektklasse og stangaksjon som er den beste kombinasjonen for fiske i elv etter laks og sjøørret.

Stanglengde.
Det finnes forskjellige lengder å velge i. Det er vektklassene 6, 7 og 8 som er mest brukt på laksefiske med enhånds fluestang. Stanglengdene som stort sett finnes i markedet er, 9 fot - 9,6 fot - 9,9 fot og 10 fot. Stanglengden velges ofte etter smak og behag, starter man først å fiske med en stang i 9 fots lengde er det fort gjort å bli så vant med denne at man ikke kan tenke seg noen annen lengde for senere investeringer. Dette kan selvfølgelig ikke bli direkte feil for denne fiskeren. Selv om en lengre stang er mer praktisk for fiske i elv.

Jeg liker best stenger rundt 10 fot til mitt laksefiske, jeg har fisket med alle forskjellige varianter, og dermed kommet fram til at 9,9 fot eller 10 fot er det som passer meg best.
Denne stanglengden hjelper deg bedre i mange praktiske situasjoner, det å kunne løfte snøret høyere for å bremse fluas hastighet gjennom laksetakene, eller motsatt, for å øke hastigheten på flua med mendinger underveis i driftet er lettere å påvirke med ei lengre stang. I landingsfasen liker jeg bedre å kunne temme fisken med en lengre stang, fordi det er lettere å styre fortommen forbi steiner og andre hindringer.

Sammenligner man stangaksjonen til en stang i 9 fot # 8 og en stang i 10 fot # 8, så vil den korteste modellen ha en hardere aksjon. Dette gjør at 9 fots stanga ikke er så tålmodig/snill i forhold til kaste feil under spey kasting og andre kast med løft i fra vannet, etter min mening er de korte stenge best egnet for overhode kasting. Synkesnørefiske/kasting er også mye lettere med en lengre enhåndsstang, skal du spey kaste med synkesnøre og ei kort enhåndsstang kombinert med en kort fortom, er det svært vanskelig å beregne innkastet. Fisker man i tillegg med ei større tubeflue, er dette ikke noen dans på roser. Alle disse tingene er lettere å utføre med ei lengre stang.
Det kan være lurt å tenke snittlengder i kombinasjon med alle kasteteknikker. Snittlengden vil være bedre med en lengre stang, dette fordi en lengre og mykere stang tolerer lettere kastefeil og vil hjelpe deg til å strekke ut fortomen under ditt fiske.

Enhånds spey.
Det finnes spesialmodeller for enhånds spey kasting, disse stengene er lettere å lære seg enhånds spey kasting med. Problemet er ofte at mange korte enhåndsstenger er for stive fordi stengene har for kort slaglengde, derfor er de for kjappe for folk flest i innkastfasen. Man rekker ikke å utføre grunnteknikken på en kontant nok måte, derfor kollapser kastet for ofte, og kastet blir vanskeligere å lære seg. Enhånds spey stenger er lengre, lengden på disse bør være godt over 10 fot. Stangaksjonen blir da mykere slik at stengene er mer tålmodig for kastefeil i innkastfasen. Karbon materialet i enhånds spey stenger må være av beste sort, dette er viktig fordi vekten på ei slik stang må holdes nede, samtidig med at de beste materialene vil sørge for at stoppunktene er presise selv på ei myk stang. Når dette kombineres med lange stanglengder blir stengene en drøm å lære seg enhånds spey kasting med. Jeg kan anbefale Guide Line`s enhånds speystenger i Le Cie serien, her finner du en stang for ditt laksefiske uansett om du fisker i mindre eller større lakseelver. Gary Loomis har også to modeller som er fantastisk gode stenger for spey kasting, den ene er 11 fot #7 og den kraftigste i 11 fot #8, alle disse modellen veier kun ca 10 gram mer en 10 fots stengene fra samme serie.

Stangaksjon.
Kravene du ubevist setter til ei enhåndsstang for laksefiske i elv er faktisk større enn med ei tohåndsstang. Tohåndsstenger fra 13 fot og lengre er i dag de mest brukte i våre elver, kombinasjonen av lengde og vektklasse gir disse stengene nok kraft og følsomhet, selv med billigere stenger. Med nok kraft mener jeg at en tohåndsstang i dag behersker de fleste kasteteknikker og fiske med synkesnører og store tubefluer. De fleste fiskere velger å kjøpe dyrere tohånds kontra enhånds stenger, kanskje er det derfor enhånds laksefiske ikke er så vanlig i de store og krevende elvene våre også. Det er tøft å være ei enhåndsfluestang for eksempel i Trøndelags elvene Orkla eller Gaula. Oppgavene til enhåndsstanga i store elver der den skal hjelpe deg med alle typer kasteteknikker, synkesnøre fiske, lange kaste, trange posisjoner og ofte store tubefluer er så store, slik at du bør velge stang med omhu i forhold til stangaksjon. Unngå de billigste stengene med stive stangaksjoner, disse er ofte stive og vanskelige å spey kaste med. Materialene påvirker stangen veldig mye i forhold til vekt og stoppunkter, det er viktig med presise stoppunkter. Det er ikke slik at jo stivere stangen er, jo bedre er stoppunktene.

 

De aller fleste fabrikanter bygger i dag stenger med toppaksjon, eller som jeg liker å si, ”grad av toppaksjon”, fordi det kan variere hvor mye av stangtoppen som bøyer seg. En toppaksjons stang er en stang med ”rask” aksjon. En ”rask” stang har en aksjon som bruker kort lengde mellom stopp punktene(slaglengde) for å lades med full kraft. Det er mange fordeler med en slik stangaksjon, men det finnes også en bakdel med disse. Hvis stanga blir for rask/stiv dukker problemet først og fremst opp når du skal spey kaste. Derfor gjelder det å finne en stang som passer for ditt fiske, men også i forhold til din kasteerfaring. Det beste er å ta seg god tid og prøve flere stangmodeller. Skal du fiske aktivt med enhåndsstanga, altså; du kommer til å bruke den under de fleste forhold, hvor det blir nødvendig med et godt utvalg snører (synkesnører), fiske med store fluer osv, så bør du velge ei stang med en reel kombinasjon av grafittmaterialer og grad av toppaksjon. Dette henger sammen, dyre stenger med høy grad av toppaksjon har spesielle produksjons teknikker i forhold til antall spenstfiber i grafitt duken og taperingen av klingen, dette bedrer samarbeidsavtalen i alle deler av stanga, og gjør at du ladder ei slik stang mye lettere med full kraft enn ei billig stang med samme grad av toppaksjon. Hvordan snører du tenker å bruke, er også et poeng i forhold til stangaksjonen. Jeg bruker skyteklumper på nesten alt mitt laksefiske, derfor velger jeg også raske stenger. Velger du en myk stang (lang slaglengde) for fiske med skyteklumper, kan du oppleve en negativ taktforskjell mellom stang og snøre når du kaster. Når jeg fisker med tørrfluer bruker jeg flyteliner, dette er et nær – og mellomdistanse fiske med tanke på kastelengder på grunn av liten elv. Da bruker jeg en snillere 8er stang eller ei stang i klasse 6, jeg velger alltid et moderne WF snøre til flytesnørefiske, dette er bedre for alle forskjellig vannkast og det tåler bedre vind enn de tradisjonelle WF snørene.

Valg av vektklasse.
Vektklassen på enhåndsstanga må velges i forhold til hvor store elver du fisker i og hvordan vektklasse på tohåndsstanga du skal kombinere denne med, fordi mange fisker med tohånds på stor elv og enhånds på liten elv. Den mest brukte vektklassen er klasse 8 for laksefiske i Norske lakseelver. Jeg fisker mye med enhånds, derfor har jeg to forskjellige vektklasser jeg fisker med i Trøndelags elvene, disse er klasse 8 og klasse 6, begge i 10 fots lengde, da har jeg en god stang uansett hvilken elv jeg fisker i, og hvordan vannstand det er. Jeg må vel innrømme at jeg noen få ganger bruker klasse 5 også, men det er når elva har ekstrem liten sommervannstand. Hvis det er en stang i klasse 6 som vil passe best i din elv, så bør du finne en modell som er rigget med fighting butt, det er bedre å fighte laksen om du kan ha snella litt ut fra kroppen, spesielt når du har kroket større fisk. Det er først på stang lengder fra 9,6 fot og lengre dette er standard på stengene, men det finnes noen få modeller i 9 fots lengde som har fighting butt..


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp