Facebook

Gode tohåndsstenger for ”indianerfiske”.

Denne gangen skal jeg skrive om tre forskjellige tohåndsmodeller i Guideline sitt sortiment, dette er modeller fra LeCie serien. Stengene er så spesielle at de fortjener ekstra oppmerksomhet i form av en helt egen artikkel. Er du på utkikk etter ei tohåndsstang med lett vektklasse for og fiske på mindre elv og sky laks, men ikke vil gi slipp på den stanglengden du er mest vant til, da skal du ta en nærmere titt på disse stengene;
Le Cie 12,6 f # 6-7. LeCie 13,7 f # 7-8. LeCie 14,8 # 8-9.

 

LeCie serien.
Først vil jeg fortelle litt om denne toppserien i Guidelines sortiment av stangserier. Denne serien har vært i markedet i 3-4 år og er det største satsningsprosjektet til Guideline så langt. Stangaksjon og materialer i disse stengene tåler en sammenligning med de aller beste stangmerkene i markedet. Serien inneholder en bredde med fluestenger som har alle typer lengde og vektklassekombinasjoner i forhold til både ørret, sjøørret og laksefiske. Stengene er altså spesialdesignet aksjonsmessig i forhold til hva du skal fiske etter. Ett eksempel kan være de tre enhånds Spey stengene, dette er enhåndsstenger i 10, 8 f # 6-7, 10, 8 f # 7-8, 11 f # 8-9, disse har en spesialdesignet stangaksjon som er lettere og Speye med en enn standard 9-10 foter for laksefiske.

 

Lange stenger med lette vektklasser.
Dette er stikkordet for de tre stengene jeg skal skrive om i denne artikkelen. Denne kombinasjonen av lange stenger med lette vektklasser setter store krav til materialene i stanga. Av mange viktige egenskaper for ei moderne fluestang, så er det svært viktig at stanga har presise stoppunkter. Dette sørger for at det er lettere og kaste med smalere snørebukter og høyere snørehastighet, noe som er viktig for og kunne kaste lengre i trange situasjoner og i sterkere vind.
Derfor vil det være enda viktigere med kombinasjonen av lange stenger og lette vektklasser at stengene er bygd på gode nok materialer slik at stoppunktene er presise nok.

Denne kombinasjonen av stanglengde og vektklasse gir deg en mulighet til og fiske to vektklasser lettere en standarden for disse stanglengdene, det vil si at gramvekta er fra 8-12 gram lettere en standardvekta på disse stangmodellene med normale vektklasser. Dette vil gi en stor fordel når du skal fiske på vannstander fra mellomelv til liten elv på sky laks. Snørevekten er så mye lavere at du presenterer flua mye penere, fordi ”plasket” av snøret i vannet blir minimalt. Du vil kunne fiske enda penere med mindre fluer og tynnere fortommer, dette er ”indianerfiske” med tohånds. På fiskedager med liten elv og sterk vind, vil ei slik stang opprettholde effektiviteten bedre en fiske med ei enhåndsstang. Mange laksefisker tviholder på og fiske med de lange stengene sine som gjerne har vektklasser i 9-12, med disse modellene kan du fiske mye lettere med samme stanglengde som du er vant til fra før. En annen fordel er at stengene er utrolig lette i vekt, slik at du ikke blir så sliten etter ei lang fiskeøkt. Mange vil sette stor pris på hvor gode stengene er for Spey kasting også, denne kombinasjonen av lang stenglengde og lett vektklasse vil hjelpe deg på den måten at hele stanglengden spennes opp mye lettere, dermed vil Spey kastet bli lettere og utføre, fordi du vil få bedre tid på deg i ankringsfasen og når fremkastet kommer – er det med ei maksimalt oppspent fluestang.

Kapping av klumper.
Dette kan være noe individuelt fra kaster til kaster og smak og behag. Jeg anbefaler direkte hvilken gramvekter jeg liker på disse stengene, men jeg anbefaler deg også at du ikke kapper klumpen til anbefalt vekt med en gang. Kapp klumpen 2-3 gram tyngre, så tester du den og justerer etter hvert – dette er det beste! Les også min artikkel om kapping av skyteklumper, denne ligger under samme meny som denne artikkelen på nettsida mi; www.granbo-flyfishing.no

 

12,6 fot klasse 6-7, 4 delt.
For ei liten og lett sjarmør denne stanga er! Denne er så godt egnet for det helt letteste fluefisket at du uten problem kan fiske ørret med denne stanga også. I de store lakseelvene vil denne stanga være egnet for fiske på liten vannstand, men i mellomstore og små lakseelver kan du selvfølgelig bruke den opp i mot mellomvannstandforhold i slike elver.
Hvis du sammenligner gramvekta på denne modellen med ei enhåndsstang i klasse 6-7, så må du nok bruke en noe tyngre klump, fordi at stanglengden gjør at stangen blir noe kraftigere en for eksempel ei 9,6 fot ” 6-7, dette gjelder selvsagt alle stengene i denne artikkelen.
Men tenk på at du kan fiske med ei gramvekt på 20 gram med tohåndsstang, det er spennende det! Jeg anbefaler at du bruker en klump i klasse 7-8,(for 2009 kommer Guideline med tohåndsklumper i klasse 7-8) kapp denne til 20 gram, og du får et fantastisk verktøy for og lure laksen under vanskelige forhold, du kan fint drive med tørrfluefiske etter laks med denne stanga. Denne stangmodellen passer fint for ett WF snøre også, hvis det er et slikt snøre du liker best.
I 12, 6 fot serien til Le Cie finnes også disse modellene.
12,6 f # 7-8.
12,6 f # 8-9.
12,6 f ” 9-10.

 

13,7 fot klasse 7-8, 3 delt.
Min favoritt for Gaula fisket med liten vannstand og sterk solgangsbris oppstrøms elva (huff).
På denne stanga holder det med 28 gram etter min smak, du kan bruke et Power Taper 8-9 dobbelhand snøre. Med 28 gram på snøret under fiske med sterk vind og liten vannstand, fisker du effektivt og mer en pent nok med denne stanga. Stanga er så lettkastet og vidunderlig og fiske med at dette allerede sørger for søvnløse netter (litt tidlig kanskje!). Den mest brukte kombinasjonen med denne stanglengden er jo klasse 9-10, så her fisker du to vektklasser letter og med ei snørevekt som er ca 8-10 gram lettere enn ordinært. Stanga egner seg fint til fiske med Wf snører også.
I 13,7 fot serien til Le Cie finnes også disse modellene.
13,7 fot # 8-9.
13,7 fot # 9-10.

 

14,8 fot klasse 8-9, 3delt.
Dette vil bli favorittmodellen til de aller fleste, mange laksefiske liker og fiske med 14-15 fots stenger fordi de synes at stanglengden i seg selv gir så store fordeler i forhold til det praktiske fisket. Det kan du fortsatt gjøre, men nå utnytte fordelen med og fiske to vektklasser lettere, med ei gramvekt som er ca 10-12 gram letter i vekt. Dette er så spennende at jeg anbefaler alle som fisker med de lange tohåndsstengene og prøve denne modellen. Stanga kaster så fint og lett, ikke minst så vil du bli veldig overrasket over hvor langt du kaster med denne stanga. Årsaken til det er; ei så lang stang med så lett vektklasse er veldig lett og spenne opp med full kraft, du vil få hele stanglengden med deg i kastet på en lett måte. Og med Le Cie serien sitt glimrende stangmateriale vil du oppleve de viktige stoppunktene som meget presise, jeg gjentar meg selv; stanga er en drøm og kaste/fiske med.
Jeg anbefaler ei gramvekt på 32 gram til denne stanga, bruk en Power Taper i klasse 9-10, kapp denne den til 32 gram og bare nyt opplevelsen. Du kan også bruke ”Ready to go” klumpene i klasse 8-9 på denne modellen, da slipper du og tilpasse snøret. Som de andre stengene i denne artikkelen passer også denne modellen med et WF snøre hvis det er det du vil fiske med.
I 14,8 serien til Le Cie finnes også disse modellene.
14,8 fot # 9-10.
14,8 fot # 10-11 mf.
14,8 fot # 10-11 f.
14,8 fot # 10-11 UK Spey.

 

Finishen.
Stengene er også svært pene og se på med detaljer som er både praktiske og er en fryd for øyet. Stengene er merket på hver stangdel, slik at du lett kan holde orden på delene, samtidig som dette hjelper deg til og sette sammen stanga riktig.

Ønsker deg en god laksesesong i enden av ei lang og lett tohåndstang.

Mvh.
Jan Erik.

 

 


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp