Facebook

Gløymen Gård laksevald i Bjøra.

«Jeg hadde kommet inn i det mest spennende området i denne hølen, la ut flua akkurat på oversiden av hovedstrømmen og med det samme flua svømte inn i djuprenna så kjente jeg et svært forsiktig drag i flua. Jeg skjønte ingen ting, kunne dette være et drag fra laks, det kjentes mest ut som et løvblad hadde hengt seg opp i kroken, men da jeg dro inn snøret så var alt i orden. Jeg prøvde å tenke klare tanker, tidlig i juni og høy vannstand, jo her skal det bare stå store lakser nå…..
Ok, jeg må prøve samme sted en gang til, la ut flua 15 grader høyere opp i strømmen for å skape mer fart. Og når flua kom på samme sted så bare stoppet snøret opp i strømmen, jeg holdt stanga nede for og se hva som skjedde. Alt var bare helt rolig og snøret sto helt stille og stramt rett ned i dypet, da tenkte jeg at det kunne være et bunn- napp, så jeg løftet stanga rolig oppover for å sjekke. Begynte så og dra inn snøret, og det satt ikke i bunnen, heller ikke noe som hadde hengt seg opp i kroken. Nå var jeg sikker, her hadde jeg en svært spennende situasjon med en laks som var klart interessert i flua mi.
Det 3dje kastet gikk enda noen kastegrader lengre opp i strømmen, la inn en nedstrøms luftmending, og dro sakte i snøret da flua kom på samme sted for å skape litt mer fart på flua. Da kom det beste laksetaket jeg noen gang har opplevd, selve taket varte sikkert i 20 sekunder. Laksen dro snøret rolig og bestemt utover, all slakken på snøret og rennløkka gikk bare rett ut og ned i strømmen i en bevegelse. Så løftet jeg stanga, kastet var ikke mer en ca 20 meter, og strømmen her er rolig. Men når stanga kom i øvre posisjon så bare bøyde den seg helt ned til korkhåndtaket, og motstanden var enormt tung fra dypet.
Elva jeg fisket i er Bjøra og valdet var Gløymen Gård laksevald og endelig hadde jeg lykkes å kroke en av de virkelig store Bjøralaksene. Det jeg opplevde den neste halvtimen er nok litt vanskelig og formidle med ord, men vet bare at hit skal jeg tilbake igjen mange ganger i de neste årene».

Bjøra er en lakseelv som er helt utrolig vakker og spennende og fiske i. Denne elva ligner ikke på noen andre elver i Trøndelag, det som er annerledes med Bjøra er at elva er ei typisk skogselv. Bjøra renner rolig og avslappet gjennom elvedalen med skogen tett inntil elvebredden, og på godværsdager vil du oppleve et helt spesielt lys her som gir deg en stor naturopplevelse. Bjøra har ikke disse typiske raske strømpartiene som er vanlig i de fleste Trønderske lakseelver. Som fluefisker blir du utfordret her med tanke på kasteteknikken, dette fordi skogen ofte ligger tett inntil elvekanten og at elva er stilleflytende. Men Jeg liker å bli utfordret på denne måten, det blir jeg veldig skjerpet av. Og når jeg vet at gevinsten kan være en stor og bred Bjøralaks, så kjenner jeg at fluefiskergleden og spenningen bare bobler over i kroppen. Vanskelighetsgraden er ikke for stor, behersker du et vanlig singel Spey kast så vil du kunne fiske overalt i elva. Les om mine snøreanbefalinger senere i artikkelen.

En annen ting som er svært fasinerende med Bjøra er at det egentlig er en ganske liten elv, men med veldig stor laks; faktisk den høyeste snittvekta av alle Trøndelagselver. Ikke rart at mange laksefiskere har denne elva som sin favoritt-elv. Liten elv med stor laks er jo en kombinasjon de fleste av oss liker.

Både trangt og stilleflytende tenker du, det er jo ikke den enkleste situasjonen for og få laksen til og ta flua. Dette hadde jeg tenkt en del på selv også, for jeg er jo mest vant til hardere og mer kontante laksetak fra andre striere Trøndelags elver. Og laksen i Bjøra tar ofte flua med et roligere drag en for eksempel i Gaula som har raskere strømhastighet, og det skulle jeg virkelig få oppleve selv i juni 2017. Men fluefiske i Bjøra er et veldig effektivt fiske, og laksen her tar fluene villig vekk selv om strømhastigheten er roligere. Og snakk om stor spenning når du ser at fluesnøret bare stopper sakte opp i strømmen, og du kjenner kun et forsikte drag i flua. Jeg tok som sagt en stor Bjøralaks sesongen 2017, den var borti flua 2 kast på rad før jeg på tredje kastet økte farten på flua i strømmen; slik at den endelig bestemte seg for å ta på ordentlig.

Det var en utrolig opplevelse og lande en laks som var 1.20 lang, og som tok flua så rolig at det like gjerne kunne kjennes ut som en kvist som hadde hengt seg opp i kroken. Det er så tøft at så store lakser virkelig kan ta flua så rolig og forsiktig, det gir et utrolig kick i huggøyeblikket.
Jeg fikk helt dilla på Bjøra etter dette, men elva hadde allerede før denne opplevelsen trigget meg en god stund. Jeg hadde fisket her et par døgn over 2 sesonger før jeg endelig tok storlaksen, jeg fisket på flere steder men lyktes ikke å fange laks på disse døgnene.
Det som trigget meg med Bjøra var kombinasjonen av den flotte elvedalen og det vakre lyset her, stilleflytende og lumsk med mye stor laks. Det ble som en besettelse i kroppen, og drømmen om en gang og fange en Bjøralaks ble bare sterkere og sterkere.

 

Sesongen i Bjøra starter 15. mai og ved høyere vannstand i starten så kan du fiske med en 13-14 fots tohånds i klasse 8-10. Du trenger ikke de tyngste synkesnørene da elva er ikke så dyp, og når den i tillegg er stilleflytende så skal det høy vannstand til før du trenger tyngre snører en for eksempel synk 5.
Det fiskes mye med enhånds fluestang i Bjøra fra vektklasse 7-8, spesielt i juli og august, men det går fint med Switch stenger i klasse 7-9 også. Jeg anbefaler å bruke kortere skyteklumper, dette gjør fluekastingen lettere på de trangeste stedene i elva. Du vil fiske mye mer effektivt med slike snører, samt at du kan jobbe med kastet i alle faser på en mer stillferdig måte – noe som er viktig med tanke på den rolige strømhastigheten. Og spesielt ved lav vannstand i juli og august vil dette være viktig, kan også anbefale og bruke WF snører for finere presentasjon på sky fisk.
Men bruk gjerne et WF snøre som har en kortere klump slik at du får den samme kaste-fordelen som en kortere skyteklump gir deg.

Gløymen Gård.
Jeg vil gjerne anbefale deg å fiske på Gløymen Gård sitt vald. På denne gården har de en svært lang tradisjon med å huse laksefiskere. Og hos Lene og Magnus blir du tatt veldig godt vare på, de legger alt til rette for at du skal trives og ha det bra hos dem. De tilbyr overnatting på gården som ligger nære elva og det er gangavstand ned til den nærmeste hølen. De har pusset opp i huset der du skal bo, så her opplever du en sjarmerende kombinasjon av topp komfort i huset blandet med god laksetradisjon i veggene. Det er et slikt sted du egentlig ikke vil reise fra igjen, slik opplevde jeg oppholdet når jeg var der. Gløymen Gård kan tilby fiske på flere vald i et rotasjonsfiske, og det er jo alltid spennende. Du fisker et døgn på et vald, og neste døgnet er det nytt vald og økt spenning.

Ta kontakt på web: www.gloymem.no
E-post: laks@gloymem.no
Tlf: 977 31 936
Du finner Gløymen Gård på Facebook og Instagram også.

Mvh.
Jan Erik Granbo.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp