Facebook

Intervju av Gaute Gjemble.

Det er med stor glede jeg kan presentere neste fluebinder i denne artikkelserien, denne gangen er det Gaute Gjemble som forteller oss om sine beste fluer. Jeg har jo fisket i de øvre deler av Gaula i 15 år nå, og det tok ikke lang tid før jeg begynte å høre rykter om en spesiell fisker fra denne delen av dalen, ryktene fortalte at denne karen fikk mye laks. Men det tok et par sesonger før jeg endelig traff han på et vald som vi hadde fiskekort på begge to, det tok ikke så lang tid å forstå at denne karen var det noe spesielt med. Maken til kunnskapsrik fisker hadde jeg aldri møtt. Gaute var litt "annerledes" en de fleste andre fiskere jeg har truffet i mitt liv, vel hadde han fokus på snører, fluer og utstyr generelt som andre fiskere. Men det som fenget meg mest var at han snakket mye mer om selve laksen, og det var laksens atferdsmønster som opptok han mest i forhold til vandringsmønster, hvileplasser og takplasser. Samt at vannstanden og temperaturen i elva var viktig for hans fiskestrategi.

Gaute hadde jo allerede fisket i mange år i dette området av Gaula, og han la vekt på at det å bli godt kjent i en elv, og i et område/vald med og øke lokalkunnskapen ville føre til jevnere fangster etter hvert. Det er ingen hemmelighet at det er Gaute som har vært min største inspirator i de siste årene, altså på mange måter mitt forbilde. Han er raus med og gi gode tips om fisket i Gaula, og jeg har tatt mange lakser etter at jeg har pratet med han. Gaute er en trivelig fisker som storkoser seg ved elva, drikker kaffe og nyter livet elvelangs. Trenger ikke fiske så hardt denne karen før det smeller, han ser når og hvor han skal kaste flua bak den rette steinen. Gaute er oppvokst på Skogn i Nord Trøndelag, og hele hans barndom har vært preget av friluftsliv med fisketurer på hytta, så hans oppvekst var preget av fiske og idrett. Han flyttet etter hvert til Haltdalen og bor bare 50 meter fra elva, ikke rart at han har kontroll på laksen.

 

1) Hvor mange år har du fisket laks med fluestang?

Litt usikker på dette, men tror jeg fikk min første fluestang i 12 års alderen. Men noe" dreis" på det fikk jeg ikke før jeg gikk på kurs først på 80 tallet.

2) Hvilke elver har du dine erfaringer fra, og hvilken er din favorittelv?

Har i grunn ikke fisket i så mange lakse elver. Men Gaula, Stjørdalselva, Verdalselva, Levangerelva og Orkla er vel de elvene jeg har besøkt de siste åra. Men har også prøvd Stordalselva og noen små elver i finnmark. Men Gaula er nok den elva som ligger mitt hjerte nærmest.

3) Hvor stor er din største fluefangede laks, og på hvilken flue fikk du denne?

Største fluefanget laks er 19 kg. Tatt på en variant av sunray shadow kun 5-7 cm vinge.

4) Hva er dine 2 absolutte favorittfluer, og hvorfor?

Favorittfluene er nok Storlaksen og Spencer Spesial. Grunnen til dette er nok først å fremst at disse fluemønstrene er komponert av meg selv, en annen grunn er at disse fluene er faktisk bygd opp mer som en ørret våtflue med noe så gammeldags matriale som kalvehår og mustads våtkrok 3582.
Ellers har disse fluene gitt meg fantastiske opplevelser ikke minst når det har vært vanskelige forhold utpå sommeren, der man må jakte på sky laks.
Disse fluene har også blitt modernisert ved enkelte forhold, dette har gjort at fluene har blitt gode allroundere.

 

Bindeoppskrifter:

STORLAKSEN:
Krok: mustad 3582 4-12
Tråd: sort
Tag: oval gull
Hale: gule fibrer av isbjørn over oransje kalvehale
Ribbe: oval gull
Kropp: oransje sel ull blandet med oransje oppklippet angel hair
Falskhackel: sorte kalvehår
Vinge: nederst noen strå blå flash over oransje kalvehår over dette sorte kalvehår
Topping: noen strå rainbow angel hair
Hode: sort

 

BINDEBESKRIVELSE:
Fest tråden. Bind inn oval tinsel ta 5-6 tørn, dette danner tagen. Fest tinselet.
Fest så inn gule fibre av isbjørn og deretter sorte hår av kalvehår. Dette danner halen . Etter at halen er innfestet trimmes halen slik at den får en tappert form.
Fest inn ribbemateriale. Dubb så inn en blanding av oransje selull og oransje oppklippet angelhair. Surr så dubbingen jevnt og fyldig fremmover til der vingen skal festes. Fest kroppsmateriale og ta ribben og surr 5-6 tørn fremover og fest ribben. Denne fluen har falskhackel det vil si at det bare festes en bunt med sorte kalvehår under kroppen ved festepunktet til vingen. Vingen består av flere bunter, start med å legge noen fibre av blå flashabou lengde lik kroppen. Legg så på undervingen av oransje kalvehår , lengde litt lengre enn kroppen. Over dette legges overvingen den skal være litt lengre enn undervingen.
Til topping legges noen fibre av regnbue farget angelhair.
Avslutt med å forme til hode, og lakker.

Nevnte at originalen var litt annerledes enn dette mønsteret. Bind deg noen fluer i dette og det originale mønsteret.
Skriver at dette er en god flue utpå sesongen men denne flua er verd å prøve også litt tidligere i sesongen.

Tips: bind deg noen fluer i treblekrok også.

 

 

Denne flua er en videreføring av den såkalte Spencerflua. For mange år siden modifiserte jeg litt på mønsteret til den orginale Spencerflua. Dette førte til at denne flua ble en flue med gode egenskaper. Flua er god til sjøørret og brunørret også. Flua bindes helst på mustads 3582 dobbel i størrelsene 4–10. Flua kan også overføres til en større variant i tube.
Flua er også god for laks som utpå sesongen blir sky og vanskelig. Det er viktig at flua ikke overdresses Det som er litt spesielt med denne flua er at vingen lages av nokså stive hår fra kalvehale.

SPENCER SPESIAL:
Tråd: sort
Tag: oval sølv fine
Hale: fluoro fibre gul
Butt: sort selull
Ribbe: oval sølv medium
Kropp: flat sølv holograhic tinsel medium
Vinge: sort kalvehale med noen strå rainbow angel hår i
Fronthackle: sort og hot oransje hanehackle
Hode: sort

BINDEBESKRIVELSE
Tråden festes. Fest oval sølvtinsel og surr den 3mm fra krokbøyen og fremover. Tag festes. Fest så hale og bind fast. Husk å tapere hale etterpå. Ribbemateriale surres inn og blir hengende. Dubb så butten med sort selull og fest. Surr så bindetråden frem til innfeste ved vingen. Her festes kroppsmateriale. Surr kroppsmateriale tur- retur butten og fest. Ribben surres så motsatt retning med 3–4 tørn, og festes inn.
Vingen deles opp i to tynt dressede bunter. Vingen festes så i to omganger med litt angelhair i mellom. Husk at den underste vingen skal være litt kortere enn overvingen. Fest så inn to hanehacklefjær, en sort og en oransje. Ta dem sammen og surr to tørn. Hacklet brettes tilbake og festes inn. Til slutt lages hode. Lakkeres.
Denne flua var mye brukt før revehår og myke vingematrialer kom på markedet. Har prøvd å bruke disse myke materialene i vingen, men med uten hell. Så konklusjonen var at denne flue fisket best med kalvehale som vinge. Derfor er den å finne i flueboksen igjen.
Det er også mulig å bruke dette mønsteret som basis, og med farge og materialendringer lage noen varianter.

Tips: Bruk guldkropp istedenfor sølv. Rød hale isteden for gul.
Endre fronthcklet til gult og blått.

Skitt Fiske
Gaute Gjemble


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp