Facebook

Intervju av Ellen Moursund.

I dette interjuvet er det Ellen Moursund som forteller oss om sine favorittfluer, Ellen er en meget erfaren fluefisker, og hun har fisket med fluestang siden ungdommen; denne fiskerjenta har sin erfaring fra mange spennende lakseelver. Ellen er en fluefisker som elsker livet elvelangs, les hennes egne ord om hvordan hun opplever livet i lakseelva, og den flotte naturopplevelsen hun setter så stor pris på.

Litt om meg selv:
Jeg bor i Oslo. Er utdannet siviløkonom, men har vært hjemmeværende med barn i mange år. Nå har jeg imidlertid satt meg på skolebenken igjen å studerer faget "Kunst &- og Uttrykkspedagogikk".

Jeg har to barn, som begge er ivrige fluefiskere. Min sønn fikk sine to første laks på flue i år og min datter begynte å kaste med flue da hun var 15 år. Hun er allerede en dreven fluefisker. Begge barna har vært med til Eira hver sommer nå i 13 år. Det er fantastisk å se den gleden og iveren de har og veldig moro at flere jenter kaster seg inn i fluefisket med stor glede og entusiasme. Så det er opp til oss selv å bringe fluefisket inn i livet til kommende generasjoner, kjønn uavhengig. Men det hører med til historien at jeg selv fikk erfare det mine foreldre sa om døtre og klepperne i Eira. Det gikk som spådd; tett kastetrening og derpå følgende romanse da min datter fisket der de første årene. Men tenk hvilken deilig kombinasjon!

Ellers er jeg glad i å ri på Islandshester. Jeg leser mye, både skjønnlitterært og lyrikk og fotograferer en del. Har også prøvd meg litt på ørretfisket. Vært en tur på Kola, men enda ikke fått helt "fot" for det.

Men min største glede er å fiske Steelhead. Jeg har vært så heldig å fått være med til BC i Canada nå i tre år og har vært der på det lengste en måned av gangen. Det er en utrolig spennende opplevelse å fiske så langt ute i villmarken med et fantastisk og uvant dyreliv rundt seg og de utrolig spenstige steelheadene. Vi opplever elg, hjort, enorme hvithode- ørn og både svart- og grizzlybjørn luskende rundt oss. Jeg gleder meg allerede til høsten og neste tur.

Jeg er akkurat blitt medlem av styret i Reddvillaksen. En ideell organisasjon som samarbeider med North Atlantic Salmon Fund. Jeg oppfordrer alle til å gå inn på vår nettside "reddvillaksen.no" og se på det arbeidet som gjøres og selv være med på å engasjere seg og støtte arbeidet for å sikre livskraftige bestander av laks- og sjøørret i alle våre vassdrag.

1) Hvor mange år har du fisket laks med fluestang?

Akkurat når jeg begynte, husker jeg ikke. Men jeg vet at jeg som ganske ung jente fikk være med mine foreldre til elvene i Romsdalen å fiske. Og jeg prøvde nok fluestanga da, men turene på den tida ble det ikke mange av, da det i følge foreldrene mine var så mange kjekke klepperne der oppe, så dit turde de ikke ta med dattera si for ofte. Så jeg begynte nok for alvor å kaste med flue når jeg fikk meg kjæreste på midten av 80-tallet, da det av den årsak ble "trygt" å ferdes langs elvene i vakre Romsdalen.

Jeg husker også at jeg øvde mye på plenen her hjemme i Oslo sammen med min far. Han hadde da en flott Åke Rosén stang 15", med en gammel Hardy Perfect , som begge ble mine faste følgesvenner i mange år . De og neopren-bukse og hel-line. Stiv var den, men jeg følte jeg kastet flotte overhodekast med den. Og lykken ved å høre lyden fra Perfecten, var ubeskrivelig. Det var egentlig ikke mange ganger jeg følte at overhodekastingen begrenset meg, men i ettertid har jeg så klart erfart det annerledes.

2) Hvilke elver har du dine erfaringer fra, og hvilken er din favorittelv?

Det er i Romsdalen jeg har fisket mest. Da jeg var ung, startet jeg med å fiske i Rauma og Eira. Siden det ble alvor på fisket har Eira fulgt meg som den vakreste elva jeg kan tenke meg å være i. De høye Romsdalsfjellene som omkranser elva som tinder. Av og til majestetiske og kontrastklare, med sol på snøen som ligger på toppene, og noen ganger tunge og ruvende med et belte av tåke rundt. Og stillheten som er til å ta og føle på. Elva kan skifte mellom å være glassklar og nesten grønn til underfundig mørk, preget av regn og kulde.

 

Jeg har fisket i Eira i alle år siden begynnelsen av 90-tallet, som oftest to ganger, midt på sommeren og tidlig på høsten når elva er mindre. Best liker jeg å stå opp ved 4-tiden og kjenne hvordan naturen forandrer seg fra natt til dag. Den litt rå kulda, dugget på gresset og det eventyrlige når solstrålene presser seg over fjellene og skaper en magi av farger og lys over elva. Da er det spenning i lufta...

Ellers har jeg fisket i Driva, Rauma, Numedalslågen og flere strekker i Gaula. Men i år er jeg ekstra heldig. I tillegg til fisket i Eira, skal jeg fiske Dee i Skottland i april, åpningsfiske i Orkla, en tur til Alta og avslutte fisket i Strynselva. Så da blir det masse ny erfaring å hente.

3) Hvor stor er din største fluefangede laks, og på hvilken flue fikk du denne?

Jeg kar ikke fått de "ordentlige" store laksene, så den største jeg har tatt var rundt 6 kg. Jeg husker ikke hvilken flue det var på, men det kan godt ha vært en "Blue Charm". Vi fisket masse med "Blue Charm" i Eira tidligere, det var liksom den flua som hørte til elva. Imidlertid har jeg senere fisket mye med forskjellige grønne fluer, som ikke er så uvanlig når det gjelder Vestlandselver, og har lykkes godt med det.

4) Hva er dine 2 absolutte favorittfluer, og hvorfor?

Jeg kan da ikke unngå å trekke frem "Blue Charm" som en av mine favorittfluer. Den har vært min faste følgesvenn gjennom mange år og skapt mange gode opplevelser. Samtidig synes jeg den er vakker å se på. Jeg har troen på at man også skal søke det estetiske i fluefisket. Høre lydene fra elva, kjenne roen du får i kroppen, samtidig som det yrer av spenning i blodet og det vakre bildet av omgivelsene rundt deg. Det åpner for alle sansene i kroppen din.

Min andre flue som jeg vil trekke frem blir ny for meg i år. Som sagt, har jeg likt å fiske med grønt i Eira og i år har Arild Guthje-Fredriksen bundet en flott flue til meg som jeg vil presentere. Den har i følge Arild ikke noe navn, men den skal bli mitt første valg i Eira i sommer.

Ellers kommer flueboksen min til å inneholde mange andre fine varianter, da jeg kommer til nye flotte elver og vil oppleve mange forskjellige forhold. Arild har allerede bundet en god variasjon, så jeg er utrolig heldig.

 

Bindeoppskrifter:

Arild:
Krok:
Dobbel 4-10
Tag: Oval gulltinsel og fluor grønn flossilke
Kropp: Flat gulltinsel
Rib: Oval gulltinsel
Undervinge: Gul ekornhale
Vingeflash: Holografisk gulltinsel
Overvinge: Svart ekornhale
Sider: Jungle Cock

Bundet av Arild Guthje-Fredriksen

 

 

Blue Charm:
Krok:
Dobbel 6-10
Tag: Oval sølvtinsel og gul flossilke
Hale: Gullfasan topping
Kropp: Svart flossilke
Rib: Oval sølvtinsel
Ving: Hvit-tippet ekornhale
Hackle: Blå hane


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp