Facebook

Årets flue 2012.

Her kommer artikkelen om årets flue for team Granbo, det er jo blitt en tradisjon at jeg skriver om kåringen av den; eller de fluene som ble de beste for oss inneværende sesong. Og jeg har akkurat lest gjennom de andre artiklene fra tidlige sesonger, og det er veldig artig og se at det er de samme fluene som går igjen, det gir jo en viss trygghet om at man har gode fiskefangere i flueboksen. Men alikvel er det den en viss utvikling også, fordi vi liker stadig å teste nye ting, og det trenger ikke bare og gjelde nye fluemønster, men rett og slett videreutvikler gamle og kjente mønster. Og dette er jo en av de tingene som gjør det veldig spennende og være fluefisker også, nemlig det at man hele tiden ønsker og videreutvikle seg selv gjennom nye fluemønster, fisketeknikker og fluekasting, det ligger mye spenning i disse tingene.

Årets flue ble uten tvil Filmflua, denne flua har jeg skrevet om mange ganger tidligere også, les denne artikkelen om hvordan denne flua ble til http://www.granbo-flyfishing.no/_norsk/2007-flua.html. Denne flua har i de siste årene vært et av de beste mønstrene for oss, og dette året ble den, den aller beste flua. Vi har også nå videreutviklet dette mønsteret hele tiden, slik at vi har det samme mønsteret i flere forskjellige fluekategorier. Navnet Filmflua, kommer av at det var dette mønsteret jeg fanget mest lakser på i filmen "Fiskesommer i Gaula", derfor ble den døpt Filmflua!

 

Filmflua; nymfe.
Denne var den aller første utgaven jeg bandt, dette mønsteret var en av flere gode laksenymfer jeg hadde for fiske etter sky laks på liten elv. Denne fargekombinasjonen viste seg og være veldig bra på sky fisk, og spes på laks som hadde stoppet i hølene.

 

Filmflua; Tube.
Dette var den neste som ble bundet, jeg ønsket ei større flue men med et anonymt hovedfargeinntrykk for laks som hadde stoppet opp for og hvile på sin vandring. Eller også for laks som hadde kommet frem til sin barndomshøl, og akkurat disse laksene er ikke enkle og ta ettersom de har stått en stund på samme sted. Jeg har god erfaring med ganske store og anonyme fluer i forhold til hovedfargeinntrykk i disse situasjonene, se for deg ei stor flue som kamufleres fullstendig blant brungule steiner og de forskjellige fargene i bunnforholdene, kombinert med Gaulas Konjakkfarge i vannet. Og når denne bare plutselig dukker opp foran laksen der den står i strømmen uten at den har sett flua; ja da er det ikke rart at laksen tar denne i fullt sinne. Hva som er ei stor flue bestemmes jo også av vannstanden, en dobbelkrok 6er kan være mer en stor nok i mindre elver eller større elver også når vannstanden er liten utover sommeren. Derfor binder jeg denne flua både som laksefluer på enkel og dobbelkrok fra str 4-10, men som tubefluer binder jeg den fra ca 4 cm vingelengde til hele 10 cm vingelengde. Så denne kan du variere helt etter hvordan forholdene er der du fisker.
Vil også anbefale deg at du binder denne med Rubber Legs i brun/gul Grissly kombinasjon, den flua du ser avbildet her, har allerede tatt mange lakser, den er rett og slett en killer!

 

Filmflua; Spey.
Dette ble en spennende variant som dukket opp for 3 år siden, det var Ole Kristian Skaar som tilbød seg og tolke mine egne fluemønster som Spey Fluer, dette gjorde han også med Granbokorhva, Granbolænder, Red Butten og ikke minst filmflua. Og du verden hvor vakre disse mønstrene blir i flott Spey dressed sommerdrakt. Jeg fisker gjerne med store Spey fluer på liten elv, ingen fluekategorier fisker mer forførende på liten vannstand med lav strømhastighet en Spey fluer, dette gjør at jeg kan fiske med store fluer, som er lett dresset men allikevel har masse bevegelse i materialene – en perfekt kombinasjon. En takk til Ole Kristian som er blitt hoffleverandør av disse fluene til team Granbo, se hans nettbutikk "Flies of Norway, der kan du bestille disse fluene.

 

Filmflua; I Ullsokken variant.
Den varianten fikk jeg en ide om etter at den dyktige fluefiskeren Jan Christersson hadde vist meg den originale Ullsokken som han fisket med på Haltdalskurset, men han hadde den også i en variant med Rubber Legs også, og dette lyktes han godt med på dette kurset. Det måtte jo en svenske til selvfølgelig for å sparke meg i gang med dette mønsteret, for så vidt jeg vet så kommer dette mønsteret fra Sverige, og har vært en veldig god fiskefanger i lange tider allerede. Jeg visste jo om denne flua, men har egentlig ikke prøvd den så mye selv om jeg stadig hadde den i tankene. Men etter dette møtet så var jeg ikke i tvil, Filmflua måtte også bindes i Ullsokken variant, jeg var 100 % sikker på at det kom til og bli vellykket. Det er veldig artig og inspirerende at møter mellom to ivrige fiskere kan resultere i nye ideer, ikke rart det er spennende og være fluefisker. Takker deg Jan for denne gode ideen.

 

Filmflua; Attraktor, denne kombinerer både Pot Belly Pig, Ullsokken og med Rubber legs.
Dette er den aller siste videreutviklingen av Filmflua, det er jo en del som skjer for tiden når det gjelder nye fluemønster, alle kjenner jo både Allys Shrimp og Francis fluene. Dette er gode fluer som det fiskes laks med i hele verden. Et av de nye fluemønstrene som er dukket opp i de senere årene er jo Pot Belly Pig flua, jeg kjenner ikke opprinnelsen for dette mønsteret, men ser for meg at det kan være en videreutvikling av Allys og Francis med tanke på at det er bak kroken det bindes inn mest materiale og skapes mest bevegelse i flua. Det er jo stive materialer som brukes også, som Isbjørnhår, Bucktail, stive hackle stammer og i Pot Bellyn`n er det jo grisebust som binde inn. Disse fluene er kanskje ikke så pene og se på sammenlignet med en vakker lakseflue, men jaggu kan skinnet bedra fordi disse 3 fluemønstrene fisker veldig godt. Derfor ønsket jeg også å binde en Filmflue variant som hadde disse "trekkene" i seg, og akkurat denne kombinasjonen var den som fisket aller best denne sesongen.

Med å ha flere forskjellige fluekategorier i det samme mønsteret så oppnår jeg en stor fleksibilitet hvor jeg kan fiske med det samme hovedfargeinntrykket under forskjellige forhold, og løse vanskelige situasjoner grunnet at jeg stoler 100 prosent på at dette mønsteret fanger laksen. Et eksempel i sommer var at jeg fisket i en strøm hvor det sto en del laks, disse hadde stoppet opp for og hvile før de gikk videre oppover i et område som har veldig sterk strøm. Dette er et sted hvor det fiskes ganske hardt også, og jeg hadde veldig trua på Filmflua i tubeversjon fordi jeg vet at det ikke er så mange som fisker med denne fargekombinasjonen. Det var med stor spenning jeg la flua over en strømkant der jeg hadde sett en laks vise seg, laksen fikk se denne flua 3 ganger, og ingen ting skjedde. Så jeg fisket meg videre nedover strømmen. På denne første økta så skjedde det ingen ting, men jeg hadde sett den samme laksen vise seg at par ganger til på samme sted. Denne gangen satte jeg på Filmflua i Attraktor utgaven og på det andre kastet tok laksen flua aggressivt og bestemt. Før kvelden var omme så hadde jeg tatt 2 store lakser og kjørt på 3 på det samme mønsteret på denne flua.

Dette er en historie som har gjentatt seg flere ganger for min del, altså at jeg har den samme flua i flere fluekategorier og velge i mellom, og hvor jeg da skifter til den ene aller andre om ikke laksen viser interesse for det første fluevalget. Det samme har jeg opplevd med å kombinere Nymfe og Spey utgaven av dette mønsteret også.
Filmflua fanget laks i flere elver denne sesongen, vi tok laks både i Øyensåa, Stranda elva og ei hemmeligelv vi har her i området på dette mønsteret, jeg får stadig inn meldinger om at den brukes i elver som Orkla og Stjørdalselva med godt hell. Så om du ikke har et mønster som dette i dine fluebokser, så vil jeg anbefale deg og binde denne. Husk også på at du også kan binde din egen favorittflue i flere fluekategorier slik jeg har gjort. Vinteren er tiden for å eksperimentere ved bindestikka, lykke til!

 

Basis bindemønster, tubeflua.

Hale: Gul Fluoro Fiber.
Bakkropp: Gull mini flatbraid, 70 % av kroppen.
Framkropp: Kobberdubbing.
Fronthackle nr 1: Solgult/Sunburst mykt hønehackle.
Undervinge: Solgult/Sunburst blårevhår.
Overvinge: Brunt mykt hår, rev eller Tempelhund.
Fronthackle nr 2: Brunt hønehackle.

På attraktor varianten, brukes Sunburst Isbjørnhår som hale, og Rubber Leg i brun/gul Grissly kombinasjon.

I kroppen på Filmflua Ullsokken og Attraktor varianten bruker jeg syntetisk dubbing i kobber farge.


Hilsen Steffen og Jan Erik.

 

 

 


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp