Facebook

Årets fluer, sesongen 2011.

Du verden hvor fort tiden går, nå er det atter høst igjen, sesongen er ferdig og det er på tide å skrive denne tradisjonelle artikkelen om våre beste laksefluer for sesongen 2011.

Fluebinder Steffen Granbo.

 

Dette ble en litt spesiell sesong for min del fordi det ble mye mindre fiske på meg, jeg fikk rett og slett ikke tid til å fiske så mye som jeg egentlig ønsker. Derfor ble dette den dårligste sesongen på mange, mange år når det gjelder antall fangede laks også. Men jeg fortviler ikke av den grunn, det ble da noen fine stunder ved elva med mange spennende opplevelser. Steffen står jo stadig oftere for de råeste opplevelsene, fordi han tar laks jevnt nå. Og denne sommeren perset han på enhåndsstanga med en laks på 6,8 kg. Han fikk også på en kjempelaks på egenprodusert tubeflue, men denne laksen var for stor og sterk - den bare gikk ut av hølen i et eneste langt utras og forsvant videre nedover elvedalen. Han tok i tillegg en knallfin laks på egenprodusert Riffling tube, denne laksen var hele 5,8 kilo – ikke verst av en guttunge dette gitt!

Jeg skriver "våre beste laksefluer" i innledningen av denne artikkelen, dette skriver jeg fordi at Steffen og jeg fisker hele tiden etter "teamfiske teorien", så fluevalgene som blir gjort er etter denne teorien. Vi har hele tiden har en plan/teori for fluevalgene, derfor blir valget av fluer ofte bestemt av oss begge i forhold til hvilken snører vi fisker med, og hvordan vi ønsker og fiske fluene på de forskjellige valdene. Pga dette må Steffen sine lakser inkluderes i denne statistikken over hvordan fluer som fisket best for oss.

Fluebinder Ole Kristian Skaar.

 

Denne sesongen fisket vi også i et par andre elver, disse var Øyensåa og Stordalselva. Jeg lyktes og ta fisk i Øyensåa på både Granbokorhva og Allys Shrimp, årsaken til disse fluevalgene var at det hadde vært et kraftig regnvær rett før jeg kom slik at elva var stor da jeg fisket der. Det samme skjedde ofte i Gaula denne sommeren også, det var mye regn og elva var stadig stigende. Denne sommeren hadde vi mye av det jeg kaller "jojo elv", til og med i finværsperiodene så ble det en del regn på ettermiddagene grunnet tordenværet som stadig lå over elvedalen, og da gikk elva opp og ned hver eneste dag i denne perioden. Jeg har aldri fisket så lite med enhåndsstanga som i denne sesongen, til det var elva akkurat for stor i lange perioder, så den stangen jeg fisket mest var en 13,7 fot klasse 8.9. Fluevalgene ble jo påvirket av denne vannstanden også, så det var for det meste fluer som Granbokorhva, Allys Shrimp og Steffentuba som det ble fisket med. Men også Francis og Pot Belly Pig ble brukt en del. De få gangene vi fikk normal elv på våre turer, så ble fluer som Rotenon og Riffling brukt med godt hell, det var bare deilig og registrere at disse fluene fungerer som forventet når vannstanden og forholdene endelig ble riktig for disse.

 

Så denne sesongen endte vi opp med at det ikke var ei spesiell flue som fisket bedre en de andre, men at "kategorien" av fluer som brukes i forhold til stor elv med farget vann slo til grunnet at det var nettopp disse forholdene vi fisket mest under. Så denne sesongen var det fluer med et hovedfargeinntrykk som gikk i vingekombinasjon med orange, svart og brun, og gull eller kobber på kroppen som utgjorde de beste fluene for oss. Dette vil si at Allys Shrimp, Granbokorhva og Steffentuba ble de beste fluene samlet sett. Etter dette var det Riffling Hitch tuben, Greenlander og Rotenon tuba som sørget for meget spennende episoder elvelangs.

Tøff fight med Riffling tuba på fortommen.Altså ingen store overraskelser i Granbo leiren denne sesongen. Men tro meg – det er meget betryggende og se at de samme fluene fungerer år etter år. Dette gjør at når forholdene endrer seg i elva, så er vi aldri i tvil om hvordan fluer vi skal fiske med. Jeg har fisket laks i 35 år nå, og det er klart at med så lang erfaring med fluestanga i lakselva så blir man etterhvert trygg på hvordan snøre og flue man skal velge. Vist er det spennende med nye fluer også, de skaper håp og setter i gang kreativiteten i oss. Og dette ser jeg på Steffen som er en meget kreativ fisker og fluebinder, han binder fluer med stor iver, han ser nye muligheter og har satt seg klare mål om at han skal videreutvikle en del av de "gamle" mønstrene mine, som er brukt på samme måte i mange år. Og det som er artig og se, er at han lykkes stadig vekk med dette. Og jeg vet fra min egen ungdomstid at denne skapertrangen sammen med selve fisket gir en totalopplevelse som bare må oppleves, og som vil bety mye for hans videreutvikling som fluefisker. Jeg har selv konstruert mange nye fluemønstre som jeg har lyktes å ta laks på, og mange av disse fluene er med i flueboksene mine den dag i dag. Flere av disse fluene brukes i dag av fiskere over hele landet og jeg får stadig tilbakemeldinger om at det er tatt laks på disse i forskjellige elver.

C&R av en nydelig 10 kilos laks som lot seg friste av Allys tuba.

 

Jeg håper med dette at du også får inspirasjon til å binde noen nye fluer som igjen skaper nytt håp og nye opplevelser. Og har du ikke startet med fluebinding enda, så vil jeg anbefale deg og prøve dette, det er ikke så vanskelig som mange tror. Og du kan jo delta på et kurs også, fluebinderkurs arrangeres det mye av i løpet av vinteren. Jeg holder slike kurs selv også, så ta kontakt om du ønsker å delta.

Nok en spennende fight takket være Riffling Hitch.Følg med videre utover høsten, da kommer en artikkelserie hvor jeg interjuver kjente og ukjente fluefiskere om hvordan laksefluer som er deres favoritter. Her kan du få mange gode tips!

Jan Erik.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp