Facebook

Årets fluer sesongen 2008, del 3:

Da er tiden kommet for å skrive den tredje og siste artikkelen om de fluene jeg tok mest laks på i sesongen 2008. Denne flua har egentlig hatt fast plass i boksene mine de 4 siste sesongene, og den plassen har den virkelig fortjent. Men flua måtte lenge bevise sin slagkraft før den ble nominert til en fast plass i flueboksen min, det tok faktisk ganske lang tid før søknaden ble innvilget også.

Prøv denne på treg laks.

Det var Randulf Tverrfjell som viste meg denne flua som heter Rotenon, jeg skal være helt ærlig og si at jeg faktisk ikke likte flua da jeg fikk se den første gangen. Det var noe med mønsteret som ikke fanget min begeistring, jeg kunne aldri selv ha funnet på og blande både rødt, blått og svart og sølv i et fluemønster. Jeg hadde svarte fluemønster med røde detaljer, og også svarte mønster med blå detaljer, men ikke alle disse fargene i ei og samme flue. Randulf fortalte at denne flua var godt etablert og veldig populær i hans hjemtrakter. Det finnes noen forskjellige ”Rotenon” laksefluer i markedet. Jeg er litt usikker på om det finnes ei ”original” Rotenon flue, men uansett så betyr ikke det noe for flua til Randulf viste seg mer en god nok, Randulf sier i en telefonsamtale at dette er hans eget mønster, og dette Rotenon navnet er jo et meget bra navn til ei god lakseflue. Da Randulf begynte og fiske med denne i Gaula, fikk han raskt svar på at den fungerte i mine hjemtrakter også. Randulf fisker med denne mest som enkeltkrok flue, men han binder den også som tubeflue, i dag er denne flua brukt av mange fiskere i Gaula og den bindes nå på alle krokvarianter. Men jeg liker den best som enkeltkrok flue, og bruker den gjerne på sky laks når elva er liten og klar.

Tubevarianten av Rotenonflua, bundet av Randulf Tverrfjell.

Som fortalt så ble jeg ikke veldig begeistret da jeg så denne flua for første gang, men jeg måtte stadig forholde meg til at jeg observerte Randulf i elva med bøyd stang og skrikende snelle, og på fortommen satt veldig ofte hans Rotenon flue. Det er klart at etter en periode med slike observasjoner, så setter hodet i gang en revurdering i forhold til førsteinntrykket. I bytte mot noen Red Butt tuber fikk jeg tak i noen Rotenoner som Randulf hadde bundet, dette var enkeltkrokfluer i størrelse 6, men det tok ganske lang tid før jeg endelig bestemte meg for og prøve den. Jeg prøvde flua første gang i en strøm hvor jeg hadde sett en storlaks stoppe opp, jeg hadde selvfølgelig prøvd mine sikkerstikk først, så på en måte hadde jeg gitt opp denne laksen, men skulle da i denne situasjonen prøve Rotenon flua for første gang. Sjokket var stort, eller egentlig var det svært skremmende da laksen tok på det tredje kastet, det var ikke bare det at den tok, men også den måten den tok på. Jeg mistet nesten enhåndsstanga i elva for laksen tok knallhardt på kort linelengde i denne lille strømmen – for en opplevelse det var. Laksen tok flua så overbevisende at søknaden om fast plass i flueboksen ble innvilget på direkten. Det kom et vel av gode følelser ut i kroppen, fordi denne situasjonen med sky storlaks på liten og varm elv ofte er en vanskelig situasjon og lure laksen til hugg. Men så hardt og bestemt som denne laksen tok Rotenonflua, så fikk jeg umiddelbart tro på at denne flua kunne bli et viktig ess å ha i ermet i lignende situasjoner. Etter dette utviklet jeg faktisk en egen taktikk i noen situasjoner for hvordan jeg fisket med denne flua. Etter hvert ble Rotenon også en svært viktig del av våre mange ”nye” fiskestrategier og er i dag faktisk det sikreste valget når jeg setter opp situasjonsflueboksen for fiske på treg laks hvor teorien ”ofte flueskifte” skal utøves!

”Catch and release”.

 

Et fantastisk øyeblikk.

Vi hadde allerede etablert et nytt begrep som vi navnga ”High speed flies”, og Rotenon flua var nok den flua som satte fart i utviklingene av denne nye fiskemetoden. ”High Speed flies” var nok ingen egne fluemønster bundet i et nytt konsept, det var mer hvordan vi fisket fluene på treg laks og liten vannstand. Denne måten og fiske på kom vel egentlig fra sjøørret fiske i sjøen, hvor det er vanlig og twiste flua med god fart inn mot land. Det var akkurat det samme vi gjorde i lakselva også, forskjellen var bare at vi kastet flua akkurat der vi hadde observert at laksen sto i strømmen (rett på målet) og med samme flua landet i vannet dro vi den bort fra laksen i full fart. Og akkurat dette setter støkk i laksen som ofte utløser noen helt forgjæ… tøffe hugg. Vi hadde lenge testet denne ”High Speed Flies” teorien, men jeg syntes helt klart at Rotenonflua utmerket seg best med denne fisketeknikken, og var den flua som også bekreftet at våre teorier for denne fisketeknikken fungerte på laksen i elva også. En kveld vi satt ved kveldsbålet spurte jeg Randulf om hvorfor han trodde at denne flua var så giftig, det hører med til historien at laksen ofte tar Rotenonflua også når vi fisker med de tradisjonelle fisketeknikkene. Jeg tenkte mye på hvorfor denne enkle flua med en så tynt dressede vinge og hackle kunne være så giftig, Randulf var ikke helt sikker selv, men antydet at den fluoriserende røde butten kunne ha en attraktor funksjon som trigget laksen. Flua er også svært tynt dressed, så det er ei flue som fisker elegant på liten vannstand, disse to kombinasjonene og en aktivt/bevist fiskestrategi er nok med på å gjøre flua til en laksedreper.

Noen gamle slitere som har fast plass i flueboksen.

Randulf bruker fluoriserende flossilke i den røde taggen bakerst på flua, men han lakkerer også denne med vanlig blank lakk, dette gjør at rødfargen blir enda sterkere og kan være en av grunnene til at laksen reagerer så voldsomt når flua kommer forbi i stor fart.
I dag er det en del Gaulafiskere som bruker denne flua, men jeg har informasjon fra sikre kilder om at flua fungerer også veldig godt i Orkla, Driva, Rauma, Os elva så det er tydelig at dette er ei knallbra lakseflue. På Haltdalskurset ble det denne sesongen tatt flere store lakser på dette mønsteret, og flua ble faktisk fisket med i små dobbelkroker str 10 og 12 – noe som fungerte veldig bra. Til sist vil jeg si at forbløffende nok er dette også ei typisk storlaksflue, Rotenon har for meg en imponerende fangststatistikk med høy snittvekt og referere til. Da snakker jeg om fluefiske under de vanskeligste forholdene i elva – nemlig liten og varm elv med sky laks. Jeg har bestemt meg for at dette mønsteret skal få fast plass i tubeflueboksen også til neste sesong for og prøves under andre forhold i elva også. Tror du jeg gleder meg eller!

Med disse i flueboksen….. Bundet av Randulf Tverrfjell.

Mvh.
Jan Erik.


Til topp
E-mail j-granbo@hotmail.com - Copyright © 2019
Til topp